Снимки

В поредица от статии Агенция "Монитор" ще представи резюмета от шокиращите разкрития на в. "Телеграф" за задкулисието в страната, което фалира КТБ и ограби хората и държавата. Текстовете са от книги, които вече бяха публикувани или предстоят да бъдат публикувани от най-тиражния вестник в страната - "Българския Мадоф", "Хищникът от "Капитал" и "Газовия барон". Заради огромния читателски интерес, публикуваме най-любопитните части от книгите, като ви представяме поредна част от книгата, разказваща с доказателства как жената и дъщерята на Цветан Василев участваха в грабежа на века.

 

Търсете жената

Романтичните французи търсят в дъното на всичко жената. По-прагматичните националности залагат на парите като движеща сила. След преживяното с българския Мадоф и фамилия обаче българите от собствен опит могат да гарантират едно – ако някъде има афера, то при всички случаи в дъното й стоят и пари, и жена.

Бърни Мадоф и българският му еквивалент Цветан Василев си приличат дори по семейния живот – и двамата са женени в продължение на десетилетия и познават половинката си от ученическата скамейка. В случая с Василев скамейката всъщност е студентска, като Цветан и Антоанета се запознават и впоследствие венчават, докато се образоват във висшия икономически институт „Карл Маркс“ (сега Университет за национално и световно стопанство - УНСС). Двамата се „избират“, както ще го формулира Антоанета, през 1983 г. – година преди тя да завърши висшето си образование и две преди същото да стори Цветан Василев, който приключва след жена си, защото има да наваксва. И следването в Лодз, Полша, и липсващата една година в биографията си. Любопитното впрочем е, че ако при него липсва една, при половинката му годините, в които е мистерия какво точно е правила, са цели 11. В официалните й биографии от 1984 г., когато завършва международни икономически отношения, календарът скача право на 1995 г., когато настоящата професорка започва научната си кариера, намърдвайки се като асистент в УНСС. Какво е работила в неописаното десетилетие е въпрос с повишена трудност, чийто отговор не може да се намери в който и да било публичен източник. Информация, но само частична, се промъква единствено в становище, дадено от проф. Лилия Каракашева за кандидатурата на Антоанета Василева за професор в УНСС през 2011 г. В документа като допълнителен плюс за опита и познанията на половинката на българския Мадоф е изтъкнато, че от завършването си през 1984 г. до постъпването си като асистент тя е „работила във външнотърговската практика“. Подробности липсват, но предвид факта, че в годините на тоталитарния режим в страната въпросната „външнотърговска практика“ е територия, запазена само за верни на компартията кадри, можем да се досещаме защо г-жа Василева предпочита да мълчи за тази част от биографията си и да натъртва върху преподавателската и научната си кариера. Не че и там няма малки тайни, като например как се става професор в специално обявен конкурс със само една кандидатура – нейната, за да се обкичи след това и с още една титла - на декан в УНСС. Но това е тема за цял епос.

Всъщност както ще лъсне в следващите години, Антоанета Василева има рядко срещан нюх към „боравене“ с факти. В три основни направления – прикриване, изкривяване и доукрасяване. Напудрянето на истината е неин специалитет, а когато се наложи, както в случая с иска по глобалния акт „Магнитски“ – и буквалното й наритване в ъгъла. Използва способността си да я манипулира по всякакви поводи. Примерите са бол – от най-безобидните, като премълчаването къде е родена, до най-сериозните – като лъжите, че не е знаела нищо за бизнеса са съпруга си и откровеното очерняне на цяла държава.

Проплакала в мъничкото, но иначе китно бургаско селце Екзарх Антимово, Антоанета Василева например не обича да й се напомня за земеделските й корени и заедно с екипа си буквално изтрива това географско понятие от своята биография. Заменят го или просто с „родена в България“, или с „израснала в Бургас“. Питате се защо? В ума на човек, в който цар е показността, селският произход някак не подхожда на облика на професор и банкерша. А позьорството и фалшът буквално струят от всеки аспект от живота на Василева. Под нейната четка семейството й е като извадено от най-захаросаните приказки: Двамата със съпруга й продължават да са „задружни“ и влюбени като в началото на връзката си, нищо че злите езици разправят легенди за не една и две уволнени засукани подчинени на половинката й в КТБ. „Не обичат светлината на прожекторите“, но позират за нуждите на публичния имидж във всякакви сюжети, в това число и нелепи. Като например да се снимат на калдъръма на бащината къща в Габрово на Цветан Василев на тънки като оса токчета и бели панталони, на които би завидял всеки сервитьор.

„Не парадират с благотворителността“, която иначе правят отново с откраднатите от вложителите пари, но използват всеки повод да я набиват в очите на обществото. Било то, като заръчат да бъдат изографисани в манастир в компанията на светци, било то, като тръбят за нея по задгранични интервюта, дадени за удобни медии в опит да се изкарат „дисиденти филантропи“. „Светският снобизъм е презрян“ и „не сме привърженици на светската суета“, но си пазаруват три самолета с парите на вложителите, за да могат спокойно да прелитат от София до палата на брега на Женевското езеро, напазаруван от Цветан Василев за Антоанета за 20 млн. евро и ремонтиран с дизайнерски мебели от престижна австрийска компания, известна с ръчно правените си изделия, за още над 2 млн. евро. Все пари, откраднати от депозантите, доверили се на българския Мадоф, заради което и Василева е с повдигнато обвинение за пране на пари.

Показността върви ръка за ръка с лъжите, а с избухването на аферата „КТБ“ те стават все по-опашати. „Не участвам в бизнеса на мъжа си, тъй като съм достатъчно ангажирана с работата ми като професор и декан“, заявява банкершата в кризисно интервю за сайта novinite.bg през октомври 2014 г. – няколко месеца след лъсването на истината за финансовата пирамида, в която съпругът й е превърнал КТБ. Доколко е истина, че не е имала познания за бизнес аферите на съпруга й, показва елементарна проверка във фирмените регистри на България. Според данните в тях от 1994 досега Василева е имала или продължава да има участие в четири фирми, три от които мастити кредитополучатели на заеми за десетки милиони от КТБ. Едната е семейната „Тръст Василеви“, на която освен съсобственик е и управител. През нея фамилията държи фирмата „Сънлайт еър“, през която са закупени – едва ли е нужно да се уточнява, че с кредити от КТБ – въпросните три самолета, и „Инвест мениджмънт“. Второто дружество отговаря за стопанисването на всички лични имоти на семейството, напазарувани отново с пари на вложителите. Третата фирма - „Консулт АВ“, е не по-малко любопитна. Създадена от Василева през 2007 г., тя е лична нейна собственост до 2012 г., когато е продадена на друго дружество от обкръжението на съпруга й. За справка – компанията също е сред маститите длъжници на КТБ, като се е разписала с 30 600 000 евро невърнати кредити към момента на поставянето на трезора под спецнадзора на БНБ.

На фона на тези факти няма как да не звучи не просто като фалш, а като наглост обръщението на Антоанета Василева до президента на България Румен Радев от август 2017 г. В него банкершата твърди, че „семейството й е било безскрупулно нападнато от българската мафия“, както и че тя е само „една българска майка, чиято дъщеря (на която също е повдигнато обвинение на пари заради апартамент, през който са превъртени 2 млн. лева, източени от КТБ) бе брутално въвлечена в калта от низост и безскрупулност“. За да сме честни, това последното впрочем е истина. С тази разлика, че хората, които са въвлекли Радосвета Василева във финансовото блато, наречено КТБ, са не държавни институции, както се опитва да изкара в момента банкершата, а родителите й. А че отрочето е било наясно с не малка част от аферите на баща си, има достатъчно доказателства (виж глава 2.3.), като е показателен и само един факт. За времето от 2011 г. до 2014 г. фирмата „Фина С“ – основният двигател на пералнята за изсмукване на милиарди от КТБ (виж глава 3.1), превежда 371 153 лева на брокерската компания Peerman Properties Limited, специализирана в обслужването на ВИП клиенти и предоставянето на имоти в тузарски квартали на Лондон, където се обучава Радосвета, като Кенсингтън например. През „Фина С“ е минавала и част от издръжката на Василева-младша, докато е учила зад граница. Твърде отявлени следи, за да останат най-малкото незабелязани за „млад и обещаващ научен работник“ в областта не къде да е, а на правото, какъвто напудрен образ гради за нея Антоанета Василева.

Същият напудрен образ се пробват да изпишат в момента и за себе си българският Мадоф и жена му, които не само разчитат, че зад граница ще им повярват повече, отколкото в родината им, където излъгаха четвърт милион души. А и най-нагло отсичат: „Ние не се срамуваме от това, което сме извършили, и ще направим това известно на целия свят“. Така е, срам изпитват само хората със съвест.

 

Не чух, не видях, не разбрах

„Здравейте! Казвам се Радосвета Василева и съм доктор по право, който се занимава с научна дейност от пет години насам.“ Така умишлено „наивно“ започва откритото си писмо до българската и международната общественост дъщерята на банкера беглец. Обръщението е от август 2017-а – три години и два месеца след избухването на аферата „КТБ“ с главно действащо лице баща й и броени дни след като става ясно, че самата Василева вече е обвиняема. За пране на пари.

От взривяването на скандала с източената банка до момента на подвеждането на самата нея под отговорност дъщерята на „българския Мадоф“ буквално изчезва от публичните прожектори, които преди това толкова е обичала. Щом лъсват данните за повдигнатото й обвинение обаче, и тя, и майка й Антоанета Василева стартират масирана кампания в стил „не чух, не видях, не разбрах“. Досущ като фамилията на истинския Мадоф, която също поддържа версията, че никога не е била запозната със схемите, въртени от осъдения на 150 години затвор аферист. С тази разлика, че Василеви – майка и дъщеря, не само не признават никаква вина, но поддържат тезата, че и те, и Цветан Василев са „жертва“ на конспирация за погазване на човешките им права.

„Дъщеря ми е обвинена за пране на пари за това, че през 2013 г. е купила двустаен апартамент във Варна, България, с пари, дарени от баща й в България. Според българската прокуратура тя е трябвало да знае, че това са пари с престъпен произход“, реди Антоанета Василева, докато Радосвета упорито се пробва хем да гради образ на почтен научен работник, който хал хабер от понятие си е нямал от бизнеса на баща си, хем да върти кампания в негова полза под формата на подписки и открити писма в опит да го изкара мъченик. Какъв ще е резултатът от жонглирането между двете задачи, които до голяма степен са взаимноизключващи се, тепърва ще видим. Но докато в американското общество в продължение на години има дебати доколко близките на Бърни Мадоф са знаели за машинациите му, то в българското общество няма каквото и да било място за спор относно познанията на Антоанета и Радосвета Василеви върху бизнес схемите на Фараона от Габрово. По простата причина, че ролята им в тях е запечатана в официалните търговски регистри на държавата и лъсва при елементарна проверка.

В наши дни Младша може и да твърди, че от пет години се занимава с научна дейност, но избухването на аферата „КТБ“ преди три години я заварва в ролята на новоизпечен, макар така и неслучил се шеф на банка.

През април 2014 г., след като в продължение на няколко години е въвеждал дъщеря си в потайностите на бизнес делата си и дори я е оставил лично да се разпорежда с техническия персонал на трезора, Цветан Василев прави нова покупка – отново с парите на вложителите в КТБ. Присъединява към империята си, построена с чуждите милиарди, трезора „Креди агрикол България“. Банката става 100% собственост на КТБ, преименувана е на „Виктория“, а на 13 юни 2017 г. - седмица преди лъсването на аферата с финансовата пирамида, построена от Василев, Радосвета е избрана, пардон – назначена, за шеф на надзорния съвет на придобивката. Ето как е представена Младша в материала, публикуван на сайта на КТБ, с който се известява промотирането й: „Радосвета Василева е юрисконсулт на „Бромак“ ЕООД (мажоритарен собственик на КТБ) и председател на управителния съвет на Сънлайт еър“. Следва и препратка към интервю на „бизнесдамата“ с визията й за развитието на дъщерния трезор.

Дотук с легендата за обикновения научен работник. Както можем да се досетим, данните, че е била юрисконсулт – т.е. е движела всички договорки на фирмата, през която баща й е държал и съответно е източил КТБ, не фигурират в нито едно от обръщенията и подписките на Радосвета Василева от август 2017 г. досега. Архивите обаче говорят, както впрочем и бившите служители на семейството, които и до ден днешен са гонени от кошмари заради скандалите, вдигани в КТБ от дъщерята на Фараона от Габрово. Според свидетелствата им тя дори се изявявала като своеобразна модна полиция, налагайки им дрескод, а за кадровите й решения и нарежданията, които е спускала към персонала на баща си, има и писмени доказателства – имейли, разпращани от секретарките й.

„Бромак“ и КТБ впрочем далеч не са единствените места, в които е оставена да трупа опит от баща си. През заветната 2011-а – годината, в която Цветан Василев започва своя поход към мечтания премиерски пост, Радосвета става съдружник в семейната фирма „Тръст Василеви“. Това е дружеството, през което фамилията държи фирмата с лиценз за авиопревозвач „Сънлайт еър“, а също и „Инвест мениджмънт“. И двете компании са мастити кредитополучатели на КТБ, висящи на фалирания трезор с дългове за десетки милиони. През „Сънлайт еър“ фамилията се сдобива с минифлотилия от три частни самолета – два „Бомбардие“ и един „Лиър джет“. Това са придобивки, ползвани от Младша, макар в момента да се опитва да изкара, че не е знаела откъде са парите за тях. „Инвест мениджмънт“ пък се занимава с придобиването и стопанисването на личните имоти на семейството, като именно през това дружество Антоанета и Цветан Василеви придобиват за щерка си апартамент с размерите на футболно игрище, кацнал над едно от най-емблематичните места в София – градинката на „Кристал“. Еклектичното чудо на архитектурата става тяхно притежание чрез закупуването и обединяването с пари от КТБ на цели три жилища, а според публикации в пресата в последвалата реконструция, ремонт и обзавеждане са вложени близо 20 млн. лева. Ако се чудите чии са тези пари, няма нужда – отговорът е ясен. Те отново идват от депозитите на вложителите във фалирания трезор.

Апартаментите впрочем са слабост на Радосвета, защото именно заради 360 квадрата жилище, но в тузарски комплекс в морския курорт Св. св. Константин и Елена й е повдигнато обвинението за пране на пари. И по-конкретно за превъртането на 2 645 179 лева, или над 1,3 млн. долара. В схемата по изпирането на въпросните пари участват освен Радосвета и родителите й и 24 фирми. Справка в Имотния регистър показва, че маститият имот всъщност е продаден на Младша от един от солидните кредитополучатели от КТБ и основна брънка в схемите на банкера беглец - „Хелт енд уелнес”. За него тя брои на дружеството през 2013 г. 2,194 млн. лева, „дарени“ от баща й. Доколко цената е била истинска, говори фактът, че само две години по-късно – през 2015 г., Василева продава апартамента на друго свързано с баща й дружество, също кредитополучател от КТБ - „Агро ин 2001“, за 190 000 лева.

Както се вижда, мярката е чуждо понятие и за родителите, и за отрочето. За разлика от показността. Тя е стандарт на живот за фамилията и е единица мярка във всяко действие на семейството. Независимо дали става въпрос за стартирането на нов проект, за купуването и реконструкцията на ново жилище или „благотворителна“ проява. Младша впрочем проявява особен нюх по това направление, като издига в култ отразяването на светските си прояви. И без какъвто и да било свян трупа дивиденти и снимки на гърба на сираци и деца в нужда. Но тъй като природата си има ясни закони, прекомерната показност води и до неочаквани проблеми. Именно благодарение на нея разследващите имат ясни доказателства за ролята на дъщерята в бизнес схемите на бащата. Пак благодарение на подобна демонстративна проява – въвеждането на „тефтер за гости“ - т.е. на списък кой посещава бизнес сградата на бул. „Цар Борис III“, приютила основните звена в пирамидата на Цветан Василев, в публичното пространство лъсват и обвързаностите на банкера беглец. Сред честите гости е бил благодетелят на Василев, благодарение на който банкерът изгражда цялата си „империя“ - Иван Костов, както и цяла сюрия журналисти, формиращи в момента фабриката за фалшиви новини, обслужваща интересите на задкулисието в България, формирано от Василев и ортаците му олигарси Иво Прокопиев, Сашо Дончев, Огнян Донев, Гриша Ганчев и Емилиян Гебрев. Пред същата сграда на столичния булевард „Цар Борис III“ впрочем бившите й подчинени твърдят, че Радосвета е зарязала след краха на империята на баща си поръчковия „Макларън“, който карала в славните за фамилията си години. Автомобил за стотици хиляди, който е на светлинни години от портфейла и възможностите на обикновен „научен работник“, какъвто се пробва в момента да се изкара Младша.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Българи горят с по милион за екскурзии от сайтове клонинги

Българи горят с по около един милион лева годишно от сайтове, които са копия на официални страници на хотели, туристически агенции и посредници при запазвания на стаи и апартаменти. Това съобщиха за „Монитор“ разследващи, които работели по стотици сигнали за измамени, които са дали близо 1 млн. лева за 12 месеца и така не са получили услугите, за които са платили.

Почетоха жертвите на атентата в Сарафово с възпоменателна церемония

"Вярваме в правосъдната система на България, а също и че извършителите от Хизбула ще получат заслуженото наказание. Все още не е открит лек срещу омразата и фанатизма, нужно е да сме единни. Израел и България ежедневно демонстрират това", каза посланикът на държавата Израел у нас, н.пр. Ирит Лилиан, по време на възпоменателната церемония на летище Бургас, в памет на жертвите, загинали в кървавия атентат на този ден преди 6 години. 

Кметът на Поморие даде на Цацаров аферата от рекета на „Бивол“

2 чувала с 4 класьора за скандалната сделка за аферата „Кабланд”, с която бе рекетиран и от сайта „Бивол“, занесе вчера кметът на Поморие от 2011 г. насам Иван Алексиев на главния прокурор Сотир Цацаров.