Снимки

Учени изследват мегалитното светилище „Провиралката“, намиращо се в местността Църквището край кюстендилското село Лиляч. Там се намират и църквата „Св. Георги Победоносец“, свързана с отбелязването на най-важния празник за Лиляч – Гергьовден. Мегалитният обект е известен сред местното население с функцията си да лекува женско безплодие. В рамките на светилището е оформен скален параклис, а в горната му част през 1925 г. е завършена и осветена църквата „Св. Георги“, която и до днес е единственият християнски храм в землището на Лиляч. Провиралото и черквата привличат със своята уникалност туристи от цял свят.

Преподавателите от Катедрата по културология в Югозападния университет локализираха всички места на християнското отбелязване на празника в миналото – мегалитните жертвеници, в които се е колил курбанът, местата на приготвяне на обредната храна и т.н. Според тях култовата приемственост в Църквището е изключително интересна, защото за пореден път те се натъкват на „живо светилище“ със съхранени до наши дни реликви от езическата древност, успешно смесени с християнството.

Поверието:

Жителите на село Лиляч все още вярват в поверието, че "Провиралката" е необикновено място, което притежава силна живителна енергия и според преданието Теодора, съпругата на Император Юстиниан I е заченала благодарение на ритуалът изпълнен под скалата. Вярва се, че ако безплодна жена премине през "Провиралката", тя бива изцелена и скоро след това може д а има деца. „Този обект е уникален и не само за нас. Десетки хора идват от цялата страна и винаги остават впечатлени от енергията, с която се изпълват. Да не говорим, че и до днес много семейства са се сдобили с рожби след преминаване през „Провиралката“. Тя представлява тесен процеп под огромна скала, наподобяваща формата на женски задни части“, твърдят още жителите от село Лиляч. Ежегодно на традиционния събор на селото, който се провежда на 5-ти май, в навечерието на храмовият празник, майки идват с децата си при скалите, в знак на благодарност за чудото, което се е случило.

Друга легенда свързана с мястото разказва за римски военачалник на име Таврелий, който живеел около днешното село Таваличево. Той и съпругата му били бездетни и много страдали поради този факт. Местните траки му разказали за „Провиралката“ и целителната й сила и ги посъветвали да посетят мястото. Той послушал съвета и след като съпругата му преминала през ритуала и двамата създали поколение.

Десетки хора се сдобиха с рожби, след като преминаха през „Провиралката“ в Лиляч.

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Пловдив посрещна част от светите мощи на свети апостол Андрей Първозвани

Светинята бе донесена от архиепископа на Томи (Констанца) Теодосий от Румъния в катедралния храм „Успение Богородично”. Светите мощи са в града по покана на митрополит Николай, за празника на митрополитския храм „Света Марина”

Брак с полет до Луната срещу 125 млн. евро

От 2022 г. ще бъде възможно да се направи предложение за брак с полет около Луната. Услугата ще се предлага от френска агенция, специализирана в организиране на екстравагантни предложения за брак.