Снимки

2000 лева струва изработването на личен герб. Единственото условие е, човек да има добра репутация, да не е осъждан и да е образован. Препоръчително е и да е глава на семейство. Всъщност това правило важи у нас от 10 век насам, обясни пред „Монитор“ Александър Алексиев, секретар и член на управителния съвет на Българското хералдическо и вексилоложко общество. В момента у нас има изработени около 20 такива герба. Когато техният брой в регистъра на дружеството, заедно с тези на населените места с регистрирани гербове достигне 100, ще бъде издаден гербовник. Същата услуга, но в Англия, която се приема за една от родините на хералдиката, е 10 000 британски лири.

У нас има заложена тарифа, която всеки художник спазва. Най-ниската цена за изработването на герб от художник е 1000 лева. Тя не включва хералда, който измисля символите, но е необходимо да намерите и художник, който да нарисува самия герб. Така цифрата скача до около 2000 лева. Има случаи, когато парите за това са платени лично от кмет на населено място, от спонсори, както и от общински бюджет. Понякога услугата може дори да е безплатна. Например даден герб може


 

да бъде дарен, когато желанието на хералда е такова


 

„Мога да дам конкретен пример със село Мирянци. Там живееше едно момче, за което хералдиката беше страст. Мечтата му беше неговото село да си има герб. Момчето обаче почина. И тъй като го познавах лично, реших да изработя герба на селото безвъзмездно. По този начин искам да сбъдна мечтата му посмъртно. При нас парите не са водещи“, обясни Алексиев.


 

Хералдиците имат право и да отказват да изработят


 

даден герб, ако желаещите има виждания, извън правилата на науката. Заради това изработката на един герб може да отнеме от 5 месеца до 5 години, особено, когато човекът не е сигурен в избраните от него символи.

Изработването на герб е трудоемко. Има изисквания, които се спазват още от 13 век до днес. Може да се използват само 7 цвята.

„Например, ако някой иска на герба си да има розово, това няма как да стане, защото този цвят не е от основните. Също така е забранено да има букви и цифри, изписани вътре в щита. Това е най-често срещаната грешка при емблемите, които претендират да бъдат гербове. Основно правило е да се използват от един до три символа, както и да не изобразява конкретни артефакти на дадено населено място. Например, във всички над 5300 населени места у нас има църкви и почти всеки кмет на дадено село иска на герба на населеното му място да има храм. А това е забранено в хералдиката, когато се отнася за конкретен храм“, обясни Алексиев. Той даде за пример емблемата на Ловеч, на която е изобразен моста на града. Това обаче е недопустимо за един герб, защото там трябва да се избягва конкретиката. Това важи и за реки и планини. На някои емблеми дори могат да се видят кметството на дадено населено място, както и военни паметници.

„Затова има експерти, които могат да помогнат на кметовете да изберат качествени гербове. Все пак това е нещо, което остава за вечни времена“, коментира Алексиев.

Обикновено хералдът избира подходящите цветове, като всеки един от тях символизира нещо определено-история на населеното място, легенда и т.н. Използват се няколко подхода. Единият е „говорещ“ герб, който идва от името на населеното място. Така например гербът на село Злокучене изобразява зло куче. Другият вариант е да се търси легенда около основаването на селото- символ, покровител, празник или нещо, свързано с поминъка на селото. Например село Ковачево е било основано от ковачи. Затова на герба на селището има чук и наковалня.

 

Девизът също с изисквания


Подбирането на девиз също си има своите изисквания. Той трябва е на лента отгоре или отдолу на герба, а когато става дума за град - да има зидова корона По нея може да се разбере дали едно населено място е град или село. В момента обаче няма официална рангова система, по която това да става.

„Ние обаче сме възприели такава система, по която работим. Затова е добре да се създаде институция, независимо дали ще е към Народното събрание или президента, която да отговаря за тези въпроси. Тук съвсем нямам предвид, че ние, от дружеството, трябва да вземем участие в нея. Важното е да има хералдици, които да следят за спазването на законите на хералдиката при изработването на гербове“, коментира Алексиев. Според него един от проблемите е, че в момента има прекалено много емблеми и малко гербове. Хората дори не правят разлика между двете.

„И не е необходимо да са запознати с това. За целта си има експерти, към които могат да се допитат. Ако имате нужда от водопроводчик в къщи, ще си извикате такъв, нали. Няма да разчитате на друг. Манталитетът на българина обаче е такъв, че е свикнал да дава хиляди левове за какво ли не, но когато става дума за изкуство, смята, че и 100 лева са много“, обясни Александър Алексиев.


Сто хералдици има у нас


Бургас и Хасково с най-добри символи


В момента хералдиците у нас са около сто, но нито един от тях не се занимава професионално с това. За тях е по-скоро хоби. Хералдика пък се преподава само по 1 семестър в няколко университета. Има случаи обаче, когато чужденци се обръщат към наши художници да им нарисуват герб, защото знаят, че са добри. Според Александър Алексиев обаче са малко тези, които наистина работят по правилата на хералдиката. Той уточни и че не всяко населено място има герб. Някои залагат на емблемите. По закон всички 265 общини са задължени да имат своите символи-знаме, герб, химн. Истински герб имат само около десетина. Това са Бургас, Крумовград, Хасково, Твърдица, Завет, Монтана, Трявна, Кюстендил, Панагюрище, Сливен. Категорично обаче Бургас и Хасково си делят първото място.

„Те имат безупречни гербове. Колкото до емблемите, там няма ограничения и правила. Може да се използват и 15 символа, цветове и форми. Ние нямаме нищо против емблемите и логата, има си дизайнери, които се занимават с това, но понякога неправилно се нарича герб нещо, което не е. А истинският герб трябва да е на щит. Той трябва да е ясно определен и да има символ. Не бива да са изписани имена и цифри“, коментира още Алексиев. Той допълни, че в момента изработва герб на село Мирянци и на село Карабунар.

Въпреки че периодично в публичното пространство бе поставян въпросът за герба на страната ни, Алексиев смята, че той е безупречен.

„Там нещата са напълно ясни и няма нужда нищо да се коригира. Проблемът е по-скоро друг - с изобразяването на герба на националния ни флаг, защото по конституция на знамето ни няма герб. За жалост в много магазини се продава знаме, на което има такъв. Странното е, че някои се възприемат като патриоти по този начин, а всъщност нарушават конституцията“, коментира експертът. Според него малко хора знаят, че знамето на България не бива да докосва земята и да бъде пазено чисто и неопетнено. Има си протокол за поставянето му заедно с други знамена и най-лесно е да се види какво знаме има на институциите (Народно събрание, Президентство, Министерски съвет), за да се разбере кое е официално и истинско използване на флага.


Девизът на Ковачево е

 

Футболните лога с клубните цветове на отборите


 

Разликата между герба и футболните лога е, че вторите съблюдават клубните цветове на някои от отборите. Вътре може да се упомене годината на основаване, докато при герба това е забранено. При него има изписан девиз, който да е разпознаваем.

„Повечето гербове на Англия да речем, са с френски девизи, за да може враговете им да го разчетат. В днешно време това правило е отпаднало, защото все пак не се водят такива войни“, обясни Александър Алексиев. Той допълни, че е добре девизът да потвърждава самия герб. Например девизът на село Ковачево е „Ковем своето бъдеще“. На Ветрен дол пък е „Устоява срещу вятъра“.

„Всичко това обаче отнема доста време - четене, запознаване с историята на съответното място“, каза Алексиев.

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

3 млн. лв. трябват за читалището в Шипка, става паметник на културата

Към момента читалището в град Шипка не може да бъде възстановено. Това каза министърът на културата Боил Банов пред бТВ. По думите му за ремонта на читалището ще са необходими минимум 3 милиона лева.

 

Всеки четвърти българин готов да съобщи за престъпление

Около 25% от българите, или почти всеки четвърти нашенец, е бил готов да съобщи за извършено престъпление или вандализъм на съответните органи, показват данни от мащабен анализ на Евростат за темата "престъпност" през 2016 г., предаде БТА.

Освободената шефка на здравната ДАНС: Злоупотребява се с името ми

"В последните дни срещу името на агенция "Медицински одит", срещу ръководството и персонално срещу мен се злоупотребява публично и се упражнява сериозен дискриминационен натиск". Това заяви освободеният шеф на здравната ДАНС проф. Златица Петрова пред "Нова ТВ".