НЕК е загубила 253 млн. лв. от изкупуването на ток от американската ТЕЦ „AES Гълъбово” („Марица Изток 1”). През миналата година тя е купила от ТЕЦ-а енергия за общо 493 млн. лв., като я е продала за 240 млн. лв. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова на вчерашния парламентарен контрол.
По-рано вчера от Агенцията за държавна финансова инспекция оповестиха приключилите проверки през второто тримесечие на годината. Сред тях е и тази на ТЕЦ „AES Гълъбово”. Според ревизията американската централа е трябвало да проведе, но не е провела обществени поръчки на стойност 104,7 млн. лв. Затова са й съставени 113 акта за установяване на административното нарушение. Тъй като проверяващите не са могли да установят кой от петимата директори е направил нарушението, са написали актовете на ТЕЦ-а.
На загуба е продаван и токът от „Видахим”, съобщи още министър Петкова. Вместо за 37 млн. лв., колкото е платила за него, НЕК го е продала за 27 млн. лв. След промените в енергийния закон от март НЕК вече не изкупува еленергия от „Видахим”, защото тя не е произведена по високоефективен начин.
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Окончателно: Дълг до 10 млрд. лева може да поеме държавата

Дефицит в края на годината от 3,5 млрд. лева и увеличаване на тавана за поемане на държавен дълг от 2,2 млрд. на 10 млрд. лева. Решението за по-голям дълг взеха депутатите с приемане на второ четене на актуализацияна на държавния бюджет за 2020 г. Срещу промененана бюджетна рамка на държавата и новия таван на държавния дълг против гласуваха единствено депутатите на левицата.

БНБ пласира 5-годишни съкровищни облигации за 200 млн. лв.

Българската народна банка проведе аукцион за продажба на част от емисия № BG 20 300 20 114/15.01.2020 г. (пет годишни лихвоносни съкровищни облигации) с падеж 15.01.2025 г., при условия, определени от МФ, съобщиха от централната банка на страната. Министерството на финансите предложи за продажба съкровищни облигации от горецитираната емисия в размер на 200 000 000 лв. и лихвен процент 0.01% годишно. Датата на плащане за одобреното количество е 8 април 2020 г.

Готвят нови промени по схемата „60 на 40” (ОБНОВЕНА)

Схемата "60 на 40" ще претърпи допълнителна оптимизация, която ще даде достатъчна възможност на тези работодатели, запазили отчасти своята дейност, да бъдат подпомогнати, обяви в пленарната зала финансовият министър Владислав Горанов.