Снимки

През 2015 г. 51.6% от фирмите, регистрирани по ДДС в България, използват електронно фактуриране. Това съобщи Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), цитирайки данни от НСИ. Година по-рано техният дял е бил с близо 6 на сто по-нисък, или 45.8% от всички предприятия, в които има 10 или повече наети работници. Към края на 2014 г. техният брой е 29 хил., уточняват от промишлената палата.

„Разширяването на електронното фактуриране и неговата повсеместна употреба е един добър ход, от който печелят бизнесът и гражданите и дава възможност на НАП да върши своята работа по-ефективно“, заяви говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров.

Според него в рамките на един месец регистрираните в страната 250 хил. фирми по ДДС издават около 18 млн. фактури на стойност 17 млрд. лв., а към момента НАП отчита едва 40% дял за възможността за електронно фактуриране.

С въвеждането на изискването за електронно издаване на фактурите ще отпадне и изискването всеки един документ да бъде описван в дневниците за покупки и продажби и съответно да бъде изпращан към НАП до 14 число на месеца.

От своя страна данъчните ще въведат единен стандарт, който да се използва от всички регистрирани по ДДС търговци. Това се налага заради директивата, въведена от ЕК, според която държавите членки трябва да въведат задължително електронно фактуриране в сферата на обществените поръчки до края на 2018 г.

„Не настояваме този стандарт да бъде задължителен, но бихме искали с комбинация от стимули да направим така, че по-голямата част от фактурите да бъдат издавани по електронен път“, допълни Росен Бъчваров.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Балкански форум събра инженери от няколко страни в София

Балкански инженерен форум на тема „Регионално сътрудничество за устойчива и консолидирана европейска перспектива на инженерните организации на Западните Балкани“ събра днес представители на гилдията от Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Македония, Сърбия и Турция в София. Събитието, организирано от Европейския Съвет на строителните инженери е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС. Форумът е под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Брокери прогнозират 10 – процентов ръст на цените

10-процентов ръст в цените  на недвижими имоти спрямо м.г. прогнозират брокери в Стара Загора при сравнително устойчиво запазване на продажбите при нивата от  под 550 евро /кв м ново строителство

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира КЗК за картел на розоварните

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира КЗК за картел на розоварните, това обяви тя в Карловско, при среща с розопроизводители.

По думите й е притеснително, седмици преди кампанията по предаване на розовия цвят, да е ясно каква ще бъде цената и тя да е еднаква, без да се гледа качеството. От това може да се подозира за наличие на картелно споразумение, което убива конкуренцията, сваля цените и ликвидира отрасъла, посочи Мая Манолова.