Снимки

Родители ще следят оnline как се придвижват документите на болните им деца във всеки един момент, от който те бъдат заведени във Фонда за лечение на деца. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Улеснението ще стане факт скоро, след като бъде обновен електронния регистър, допълни той.

Занапред хората ще могат да виждат чрез страницата на фонда какво е движението на заявлението, медицинското становище и решението от заседанието на тяхното дете. Сега това е невъзможно, информация родителите получават на място или чрез многобройни обаждания по телефона.

Предвижда се по документите да бъдат въведени срокове за взаимодействие между Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и фонда.

За да не се бавят преписките на болните деца, след като преди малко повече от месец бившият му директор Павел Александров и 7 служители бяха арестувани и отстранени от работа за редица нарушения, министър Москов е командировал там 10 служители от МЗ, за да помагат и да няма забавяния на документите, съобщиха от здравното ведомство.

Министър Москов е възложил на новия директор проф. Владимир Пилософ да предложи проект на правилник за дейността на Фонда, който да гарантира максимално качествена експертиза и навременно взимане на решение за лечението на всяко нуждаещо се дете. Той ще може да свиква on-line обществения съвет към фонда, за да няма бавене при спешни случаи.

Заместник-министърът на здравеопазваето д-р Ваньо Шарков е категоричен, че към момента няма забавен от администрацията на фонда пациент за лечение. Заявленията се разглеждат до 3 дни от постъпването им. В случай на пропуски и неясноти в тях срокът за отстраняването е е максимум две седмици.

Междувременно родители протестираха преди обяд пред МЗ. Недоволството им е предизвикано от начина, по който функционира в момента Фондът за лечение на деца и от сигналите за умишлено забавяне на разглеждането на конкретни случаи. Заместник-министър Шарков ги увери, че след извършените промени в работата на фонда след смяната на ръководството изпращането на лечение зад граница вече става значително по-бързо.

След обяд фондът се събра на редовно заседание, на което се очаква да бъдат одобрени документите на 30 пациенти.

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Жилят по 100 на ден през мейла

Близо 100 души на ден в България горят от измами, като повечето от тях стават жертви в интернет. Това сочат данните на МВР за една календарна година, в която са регистрирани 2577 измами, останалите над 1000 са били с незначителна вреда и не попадат в статистиката, въпреки че по тях отново се е работило.

Търси се надежда за близначките Теди и Диди

Теодора и Диляна Терзиеви са две от три 5-годишни близначки от Разград. Слънчевите момиченца, които през септември ще навършат 6 години, страдат от детска церебрална парализа, спастична форма, със степен на инвалидност съответно 95 и 100%. Турската клиника дава надежда на семейството, че с подходящата терапия Теди може да проходи, а походката на Диди да се изправи. Сумата от 8000 лв. за един курс за двете момиченца е непосилна за семейството, а дори не е ясно още колко курса ще бъдат необходими за максимален резултат.

Домашно куче нахапа 2-годишно дете

2-годишно дете бе нахапано от домашно куче в село Крумово, Пловдивско, съобщиха от ОДМВР-Пловдив. По първоначални данни малкото момиченце е било нападнато от отглеждано от семейството му куче от едра порода. Пострадала е и майката.