Погват за корупция и длъжностни лица от частния сектор

С промени в Наказателния кодекс

Погват за корупция и длъжностни лица от частния сектор

Търговията с влияние при търговска дейност ще се наказва

Министерството на правосъдието предлага да се разшири кръга от лицата, които могат да бъдат преследвани за корупционни престъпления, съобщиха от ведомството. Това се предвижда да стане с промени в Наказателния кодекс, където да се разшири обхватът на понятието за ,,длъжностно лице‘‘. Това качество ще бъде изрично признато и на заемащите служба в общинските администрации, на хората, изпълняващи ръководна работа или работа при обединение от търговци или друга публична функция. Предвижда се тази категория лица да бъдат включени в понятието „длъжностно лице“ в чл. 93 от НК, като именно по този начин се разширява кръгът на лицата, които могат да бъдат преследвани за корупционни престъпления.
Проектът за промени на НК вече е публикуван на сайта на правосъдното министерство за обществено обсъждане. Целта на промените наказателните норми за корупционни  престъпления да се прилагат както за длъжностни лица от публичния сектор, така и за длъжностни лица от частния сектор. Предвидените изменения са и в отговор на препоръките от Независимия анализ на структурния и функционалния модел на Прокуратурата и анализа на нейната независимост, изготвен през тази година, съобщават още от правосъдното министерство.
„Съществуващите към момента наказателни механизми за ограничаване на проявните форми на корупция в частния сектор се нуждаят от изключително сериозно и задълбочено преосмисляне, най-вече в светлината на актуалната практика на ВКС и инстанционните съдилища“, пише в мотивите на законопроекта.
За длъжностните лица, които нарушават или не изпълняват задълженията си или превишат правата си и от това произлизат значителни вредни последици за физически, юридически лица или обединения, се предлага нов състав на престъпление. Наказанието е до 3 г. затвор и лишаване от права.
За първи път се инкриминира търговията с влияние при осъществяване на търговска дейност. Това деяние е с висока степен на обществена опасност, но в момента не попада в обхвата на наказателния закон, мотивират се от правосъдното министерство. Законопроектът предвижда наказание до 5 г. затвор и глоба за търговци, ръководители и служители в юридически лица и еднолични търговци, които искат или приемат подкуп, за да упражнят влияние при вземане на решение от друго лице.
От наказателна отговорност се освобождават хората, които са предложили, обещали или дали подкуп, ако са извършили деянието, за да защитят законно право или интерес и ако незабавно и доброволно са съобщили за това на властта.
За искане, даване, получаване и посредничество при т.нар. ,,стопански подкуп‘‘ по чл. 225б от НК отпада изискването облагата да е само имотна. Размерът на наказанието за стопански подкуп се увеличава от до 2 г. и глоба от 100 до 300 лв. на до 5 г. и глоба от 500 до 2 хил. лв.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.