Снимки

Отворено писмо до министъра на културата Боил Банов с искания за незабавна реформа в Закона за филмовата индустрия отправиха 30 изтъкнати български кинематографисти. То е с копие до Комисията по култура и медии към Народното събрание, Съюза на българските филмови дейци, Националния филмов център и неговия и.д. директор Камен Балкански и е подкрепено с петиция със същите искания,

подписана от над 180 интелектуалци

общественици и почитатели на седмото изкуство. Сред тях са някои от най-награждаваните напоследък наши режисьори – Кристина Грозева и Петър Вълчанов, Ралица Петрова, Димитър Коцев-Шошо, Тонислав Христов, Андрей Паунов, Павел Веснаков, Камен Калев, Майа Виткова, Боряна Пунчева, Цветодар Марков, Весела Казакова, Драгомир Шолев, Владимир Трифонов; актьорите Теодора Духовникова, Пенко Господинов, Касиеил Ноа Ашер, Лидия Инджова; сценаристът Дечо Таралежков, композиторът Петър Дундаков; операторът Крум Родригес и още много други.

„Напълно си даваме сметка, че финансовите възможности на държавата в лицето на Министерство на културата са ограничени и именно поради това смятаме, че предоставените публични средства за култура и в частност в киното трябва бъдат разпределяни възможно най-отговорно“, казва се в писмото. Кинаджиите изтъкват, че техни колеги с многократни успехи от най-престижните международни кинофестивали (Кан, Венеция, Локарно, Сънданс, Сан Себастиан и др.) получават подкрепа за новите си проекти по-често в чужбина отколкото в България, а у нас за същите проекти те неведнъж са получавали отказ. От съсловието настояват възможно най-голям брой обещаващи проекти да се подкрепят от държавата. „Не можем да приемем, че при такъв нисък годишен бюджет на НФЦ (13,2 млн. лв. за проекти – б.ред.), по-голямата част от него

се разпределя между 5-6 филма

с държавна подкрепа от около 1 млн. лв. и по този начин броят на филмите се свежда до абсолютния минимум. Считаме, че подобно разпределение често води до познатите на всички корупционни практики при провеждането на конкурсите и в крайна сметка - до понижаване качеството на българското кино“, пишат кинематографистите. Сред основните им предложения е създаването на специален регламент за нискобюджетно и/или микрофинансиране на игрални филми в размер не повече от 400 хил. лв. на проект, което не надхвърля 80 % от бюджета на филма. Този „таван“ да се отнася както за специални нискобюджетни проекти, така и за първи и втори пълнометражен игрален филм на дебютиращи режисьори.

В писмото се изразява тревога от поредното забавяне на конкурса за изпълнителен директор на Националния филмов център и опасения за евентуалното му поредно опорочаване с цел неизлъчване на титуляр на този пост: „Вече седма година Агенцията се ръководи от временно изпълняващ длъжността, който, поради ограничената си отговорност и правомощия не може да бъде гарант за провеждането на категорични реформи и осъществяването на дългосрочни политики“. В момента това е изкуствоведът Камен Балкански, чиито основни компетентности при това не са свързани със спецификата на филмовата индустрия.

Александър Донев – един от кандидатите за шеф на НФЦ, иска да се промени начинът, по който се вземат решенията в киното.

Междувременно допуснатите до конкурса за изпълнителен директор на Националния филмов център – Любомир Янакиев, Владимир Гюров и Александър Донев, също с писмо до министъра на културата, поискаха събеседването с кандидатите за поста да се предава на живо онлайн. В него те посочват, че от 2008 г. досега са проведени 6 процедури за избор на шеф, като при 4 от тях не е бил избран никой от конкурентите за длъжността. „За пореден път във филмовите среди се говори, че конкурсът

отново ще бъде провален

и няма да бъде избран никой. Смятаме, че най-добрият начин да бъдат неутрализирани тези слухове е Министерството на културата да осигури максимално прозрачна и обективна процедура за провеждане на конкурса“, изтъкват тримата. Те припомнят, че подобно намерение за излъчване на изслушването по Интернет или допускане на представители на медиите по време на него е изразил и самият министър Боил Банов в предаването на БНТ „Денят започва с култура“. Освен крайната оценка на всеки от кандидатите, те искат да бъде публично оповестено и съдържанието на оценъчните карти на всеки член на комисията за всеки отделен кандидат.

Един от допуснатите кандидати – кинокритикът Александър Донев, който по собствените си признания за седми път ще участва в състезанието за шефското кресло на НФЦ, обясни за „Монитор“ откъде идват опасенията за провал на конкурса: „Това е нещо, което се е случвало преди и няма никакви индикации, че ще се промени. От 5-6 години нещата се развиват по един и същ модел“, коментира той, като добави, че причините за това не са политически, а са свързани с амбициите на хора вътре в киногилдията. „Борба за власт – кой да решава какво и как да се прави в тази сфера. Желанието на тези, които сме се кандидатирали, е да се промени именно начинът, по който се вземат решенията в областта на киното“, коментира Донев.

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Ганайският виртуоз Аюуне Суле с извънреден втори концерт у нас

След като вчерашният концерт на удивителния ганайски музикант Аюуне Суле беше тотално разпродаден, музикантът реши да направи жест към всички свои български почитатели, за които не останаха билети.

Шефката на Двореца в Балчик отрязала феста за късо кино

Организаторите на Международния фестивал за късометражно кино „В Двореца“ (IN THE PALACE International Short Film Festival) в Балчик отправиха открито писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на културата Боил Банов, председателя на комисията за култура в НС Вежди Рашидов и медиите, с което апелират институциите да инициират закъснелия с повече от година конкурс за директор на „Двореца“.

Дидо от D2 се калява във „Фермата“

Да запретне ръкави за изграждането на дървени постройки и отглеждането на домашни плодове и зеленчуци – с това ще се заеме вокалистът на D2 Деян Каменов-Дидо от тази есен. Новите занимания на певеца, когото по-паметливите зрители помнят още от участието му в риалитито Star Academy през 2005 г., не предвещава рязък завой в начина му на живот, а са част от предстоящия четвърти сезон на „Фермата“, научи „Монитор“.