Снимки

Около 5800 чужденци са се опитали да минат незаконно българските граници от началото на годината.Това стана ясно от презентация на зам.-директора на “Гранична полиция” Стоян Иванов, която той представи на конференция “Бежанската криза и развитието на миграционните процеси”. За предходната година натискът по границите е бил близо 7 пъти по-голям - 40 000 опита за преминаване на границите. Пикът на бежанския натиск е бил през 2015г., когато над 90 000 чужденци са се опитали да влезнат незаконно в пределите на страната.

В момента Държавната агенция за бежанци има капацитета да се погрижи за 5130 бежанци, като при необходимост тази бройка може да достине до 6000 души. През 2013 г. ДАБ е можела да приюти едва 1300 мигранти. От началото на годината до края на септември 3007 човека са поискали закрила от бълагрските власти, съобщи зам.-председателят на Агенцията за бежанци Даниел Инджов. Той съобщи, че 130 деца бежанци посещават детски градини и училища в страната. От данните става ясно, че лагерите за мигранти са почти празни, като едва 20% от капацитетът им е запълнен. СНИМКА: БТА

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че вече не се говори за бежанска криза, но трябва да бъде решен въпросът с интеграцията и социалните дейности. “Благодарение на огромните усилия на държавата и на Европейския съюз днес ние вече не говорим за бежанска криза, но говорим за трайно и дългосрочно решаване на проблема с миграцията и бежанците, който изисква не по-малко усилия. Това, което предстои, за да може тези въпроси да бъдат решени, е решаване на въпроса с интеграцията и социалните дейности – най-вече образованието и грижата за непридружените деца”, заяви Фандъкова.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че намаляването на миграционния поток, не трябва да ни успокоява, защото на турската граница все още има наплив на бежанци. Относно това дали е възможно България да бъде приета в Шенген по време на Председателството на страната на съвет на ЕС Цветанов заяви, че сме покрили всички критерии и изисквания. Той обяви, че България и Румъния даже са имали по-високи показатели от някои стари държави членки на Шенгенското пространство. По думите му приемането в Шенген вече става не по критерии и експертиза, а на база на политически решения.

 
 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

АПИ: Ремонтът на „Тракия“ приключва в края на юни

До края на юни ще завърши ремонтът на двете платна в 22-километровия участък от АМ „Тракия“ между Пловдив и Стара Загора. За първи път се затваря толкова голяма отсечка и целта ни е до началото на активния туристически сезон предвидените дейности да приключат, съобщи инж. Светослав Глосов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“.