Снимки

Още от след Освобождението западните държави, къде открито, къде по-лицемерно, са ни смятали за тъмни балкански субекти и при всеки удобен случай са се отнасяли с пренебрежение към нас. Век и половина обаче по-късно какво излиза?

Идват тук „цивилизаторите” от страните от отвъд бившата желязна завеса и започват да се държат, меко казано, като прасета. Който не е ходил в Слънчев бряг през лятото, той не е виждал тумбите от вечно пияни и дрогирани западняци и западнячки и то почти по всяко време на денонощието. После се чудим защо сме придобили имидж на алкохолна дестинация. Друг е въпросът, че под кадрите от „летуването” на въпросните туристи спокойно някой любител на фалшивите новини може да ни изкара нация от алкохолици или безпросветни наркомани. После иди доказвай, че на кадрите не са гордите поданици на Великобритания, запътила се да излиза от ЕС, или друга богата държава. Не можем да отречем, че подобни изпълнения са възможни, защото у нас по инерция прилагането на закона в повечето случаи остава на книга. Та затова изпадналите в спиртен ступор западняци минават тънко и след това в родината си разказват колко добре са изкарали на българското море и как всякакви издънки, за които в родината биха платили солено, им се разминават.

Освен алкохолните летовници у нас се подвизават и друга категория „цивилизатори”, които бързо са научили номерата родната сива икономика. Хора, които в родните си страни не биха успели и да отворят какъвто и да е легален бизнес, в България за дребни стотинки регистрират кухи фирми и въртят всякакви далавери. Най-често те върлуват на пазара на труда, там, където държавата ни е абдикирала повече от четвърт век. Използвайки бедността и безизходицата на хората, те лесно ги залъгват с обещания за по-добре платена работа на Запад. В повечето случаи, ако не става дума за обикновен трафик на бели робини, се урежда работа на черно без никакви договори и осигуровки. И като правило нашенци там се трудят или за дребни евроцентове или направо на ангария.

Други чуждоземци пък предпочитат да отварят тук цехове, за да не рискуват в родните си държави, където неплащането на заплата и осигуровки на работниците е тежко престъпление. Та за това те стават „работодатели” в България и като посъберат пари, изчезват. Естествено, преди да духнат зад граница, завличат персонала на фирмата си поне с по няколко заплати. Обикновено се вдига пара, но неполучените надници си остават за сметка на измамените.

Разбира се, има и сериозни чужди инвеститори. Все още обаче у нас те не са достатъчно много, защото все не успяваме да им осигурим по-добри условия за бизнес, отколкото в съседна Румъния например или други бивши соцстрани.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.