Снимки

Издирваният от правосъдието в България Николай Христов Георгиев, който е с влязла в сила присъда от 2013 година, се е предал във вторник, съобщи окръжният прокурор на Варна, Владимир Чавдаров. Георгиев е издирван от 5 години, за да бъде изпълнена 3-годишната му ефективна присъда при общ режим. 45-годишният варненец е бил признат от Варненския окръжен съд за виновен в документна измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. В периода от 23 септември до 24 септември 1999 г. чрез използване на неистински документи, той изтеглил без правно основание сумата от 79 500 щатски долара, чужда собственост. Ефективната присъда на Георгиев влиза в сила през 2013 година. Наказателното производство срещу него и съучастника му Петър Петров, е неколкократно спирано и възобновявано. Георгиев е привлечен задочно към наказателна отговорност за извършено престъпление по член 212, ал. 5 от НК. Окръжната прокуратура във Варна издала Европейска заповед за арест на 23 май, 2008 г., когато Георгиев е обявен и на международно издирване в страните от ЕС. На 3 октомври 2008 г. Интерпол – Мадрид уведомява български съдебни власти, че лице с идентични отпечатъци е засечено от испанските власти във връзка с трафик на наркотици. Той се представял под името Наин Сабан Сабан, роден на 27 юни 1974 г. в Прищина, Югославия. По сведения също на Интерпол, преди това Георгиев е локализиран в Северен Лондон, Кралство Великобритания. С истинските си имена той открил на 1 октомври 2007 г. банкова сметка в Лондон и извършил 3 парични превода към своя сметка в България. Издирваният превел на 23 октомври 2007 г. 5 450 британски лири, на 23 ноември същата година – 5 400 лири, а на 26 ноември 2007 г. – 7 000 британски лири. Тъй като нямал трудов договор, нито видими източници на доходи, банката наложила запор на сумите. От 9 юли 2013 г. започнал да тече давностният срок за привеждане в изпълнение на присъдата на Георгиев. Окръжната прокуратура във Варна издава втора европейска заповед за арест на 17 октомври 2014 г., като издирваният от съдебните власти в България излиза на светло едва преди няколко дни, когато като автомобилен състезател, по време на провеждането на рали „Мемориал Валери Великов“, автомобилът му се врязва в публиката и ранява 4 души. Така по инцидента в Районната прокуратура в Шумен е образувано досъдебно производство срещу Николай Георгиев за престъпление по член 134, ал. 3 от НК – за причиняване на средна телесна повреда на повече от едно лице. Георгиев се е предал сам във вторник в ОД „Съдебна охрана“ - Варна.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Разбиха "цех" за фалшиви документи и банкови карти

Разбиха "цех" за измами със скимиращи устройства и фалшиви документи край Пловдив. При акция на ГДБОП са иззети заготовки за лични документи, пластики, слотове и клавиатури за банкомати, лайсни с микрокамери.