Снимки

Да се направи забранителен списък на фирмите – доставчици на закуски в училище, които са излъгали родителите. Такъв апел отправи вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева, която се срещна днес с представители на Асоциация „Родители“, фондация "Движение на българските майки" и Национален алианс "Усмихни се с мен".
Кунева обърна внимание, че напоследък има сигнали за некачествена храна в училище и затова Българската агенция по безопасност на храните(БАБХ)

 трябва да прави постоянни проверки,

а не само около началото на учебната година.
Тя предложи родителите  да контролират  безплатни закуски на учениците от I до IV клас. Това може да се случи чрез обществените съвети, които според новия Закон за предучилищно и училищно образование всяко училище трябва да има.  Кунева допълни, че могат да бъдат организирани общи срещи с Министерството на земеделието и храните и Българската агенция за безопасност на храните, за да бъде осъществяван постоянен контрол над доставчиците на безплатните закуски.
Обществените съвети могат да влияят за сключването на договорите между училището и фирмата-доставчик. Ако дадена компания набере достатъчно точки от родителите, ще сключи договор с училището. Ако обаче не е одобрена и има нула точки, няма да може, обясни Меглена Кунева.  „Чрез обществените съвети родителите можем да влияем и да контролираме какви закуски получават децата и фирмите, които ги доставят. Освен това обществените съвети получават права и да атестират директорите“, каза Теодора Пиралкова, председател на Национален алианс "Усмихни се с мен".
По време на брифинга в МОН майката Теодора Пиралкова показа кроасан, който се давал с училището на детето й веднъж на 10 дни. Тя

изброи вредните съставки в продукта, сред които са ароматизанти

 и маргарин. Пиралкова призова родителите да са активни и да подават сигнали, когато хранят децата им с вредни закуски. Според нея проблемът с училищното хранене идва не от законовите уредби, а от слабия контрол.
 Безплатните закуски се  осигуряват по Националната програма за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка. По нея се отпускат около 20 милиона лева годишно, а храната за едно дете е на стойност между 50 и 95 стотинки на ден. Много родители се възмущават, че т.нар. "безплатна закуска" е оскъдна и много често включва храни, които не са полезни за децата. Храната, която се раздава в училище, е предвидена като допълнителен стимул по отношение на децата в риск от отпадане. Тя играе и социална роля, особено в райони с висока безработица и предимно ромско население. В някои училища са решили проблема като не дават всеки ден безплатни закуски, подчерта министър Кунева. Два пъти в седмицата се раздават плодове и мляко по програмите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“. В останалите три дни се предоставят безплатни закуски, които са по-качествени и съответно по-скъпи.
По повод недоволството на родителите за стипендиите за ромчетата, министър Кунева обясни, че участието на МОН в това перо е 40% или по 12 евро на месец за дете, а останалата част се финансира от ромския фонд. Както „Монитор“ вече писа миналата седмица стана ясно, че 600 ромчета ще получават стипендии за успех в рамките на две години в размер на 30 евро на месец.
Кунева допълни, че целта на стимулите е да се насърчат децата, които нямат равен старт в живота. Тя обясни, че заради бедност миналата учебна година са отпаднали 2300 деца, голяма част, от които са именно ромчета.

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Отново предупреждения за обилни валежи, вече и по Черноморието

Жълт код за обилни дъждове и гръмотевични бури е в сила за територията на цялата страна днес. Това показва справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Очакваните количества дъжд в отделните райони са между 30 до 35 л/кв.м.

Спецсъдът заседава по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов

Специализираният наказателен съд ще проведе днес заседание по делото срещу бившия министър на здравеопазването Петър Москов, неговия заместник Адам Персенски и останалите трима души от „Бул Био НЦЗПБ” ЕООД. Петимата станаха подсъдими във връзка с ваксините „Пентаксим“, „Еувакс Б“ и „Тетадиф.