Снимки

Няма опасност за качествата на питейната вода и за околната среда в района на Брегово. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов, който инспектира района след обявяване на бедствено положение. Димов замина тази сутрин в Брегово по разпореждане на премиера Бойко Борисов.

„Данните на РЗИ за питейните води показват стойности в границите на допустимото. Взети са и проби от Басейнова дирекция „Дунавски район“, които засега не показват наднормени стойности“, заяви екоминистърът. По думите му контролът за качеството на питейната вода ще продължи и през следващите дни. „През цялото време държавата е на мястото си – институциите работят в координация и се взимат необходимите мерки, с които да се гарантират животът и здравето на хората“, заяви министърът на околната среда. Димов успокои местните, че след оттеглянето на водата от имотите им, от Министерството на земеделието ще направят оценка на щетите и ще компенсират хората. „Наблюдават се комплексните и значими язовири – към днешна дата няма опасност“, допълни Димов.

На територията на Брегово няма бедстващи хора, каза областният управител на област Видин  Албена Георгиева при поредното си посещение в района.

Нивото на река Тимок за момента не се покачва, дори се наблюдава лек спад. Подпочвените води са по-високи от вчера, което наложи предприемане на спешни мерки. След направен обстоен анализ, от вторник  е пренасочен хидромодул от Столична дирекция Пожарна безопасност и защита на населението към района на Брегово. Модулът разполага с 3 хидромоторни помпи с дебит над 8000 л/мин и чрез тях се изпомпва вода от най-ниските терени, за да не се наводнят дворове и къщи на населението. Помпите работят от седем часа във вторник и изпомпват водата, която се намира между защитната дига и Брегово. Капацитетът на хидромодула достига до близо 50 000 литра в минута, при пълно натоварване. На територията на община Брегово работят още 5 мотопомпи.

На днешната инспекция в Брегово бяха и директорите на Басейнова дирекция „Дунавски район“ и на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Монтана. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заедно с цялото изпълнително бюро на партията също дойдоха да видят какво се случва в Брегово, градчето което от години се смята за бастион на соцпартията. Социалистите  пристигнаха в граничното градче с автобус. Посрещнаха ги на площада и раздадоха на всички нови, току що закупени гумени ботуши.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Подкупен данъчен се размина с условна присъда

С тригодишна условна присъда се размина 51-годишен инспектор от НАП – Сливен, който застана пред Темида по обвинение в получаването на подкуп от 300 лв, за да не състави акт на търговец от град Стралджа.