48 000 пенсионери инвалиди  подават заявление до социалните

48 000 пенсионери инвалиди подават заявление до социалните

48 000 от 340 000 пенсионери, които взимат четвъртинката социално-инвалидна пенсия, която от догодина ще бъде заменена от новата финансова подкрепа и няма да се изплаща от Националния осигутителен институт (НОИ) към пенсиите, ще трябва да подата заявление-декларация в Агенцията за социално подпомагане (АСП). Това са тази част от възрастните, които в момента получават четвъртинката, но не и интеграционна добавка.

За останалите Агенцията служебно ще отпуска помощта. В пенсионните разпореждания на 340-те хиляди пенсионери ще има обяснения защо от 1 януари четвъртинката няма да се изплаща към пенсиите, а преминава към АСП. Новата финансова подкрепа ще бъде получена през февруари, тъй като помощите се изплащат през следващия месец, а не авансово, както е при пенсиите.  Това означава, че през януари те ще вземат с по 30 лв. по-малко към парите си за старини. „Със закона за хората с увреждания, по който ще се отпуска и помощта, гарантираме, че няма да има хора, които да получат по-ниска финансова подкрепа от тази, която са получавали до момента“, обясни министър Бисер Петков. Освен инвалидизираните пенсионери заявления в Агенцията за социално подпомагане ще трябва да подадат и още 100 000 българи с увреждания. Това са тези, които са с инвалидност между 50 и 71 на сто и до момента не са имали право на финансово подпомагане. Останалите около 500 000, които получават интеграционни добавки няма да се налага да подават заявления. Добавките служебно ще бъдат трансформирани в новия вид помощ.

Сумата, която ше получават и хората с увреждания, и пенсионерите с ТЕЛК, ще бъде между 24.36 лв. и 198.36 лв. в зависимост от линията на бедност (348 лв. за 2019г.) и процента инвалидност. Най-много ще взимат тези, които са с над 90% увреждание и право на чужда помощ. Те са около 16 000 души. Хората с инвалидност над 90%, които нямат право на чужда помощ, ще взимат  25% от линията на бедност, или 87 лв. Телковите решения, които са от 71 до 90 на сто ще получават 15% от линията на бедност – 52.20 лв. Тези, които са с увреждане от 50 до 70.99% пък ще имат право на 7% от линията на бедност, или това означава по 24.36 лв. месечно.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.