48 000 пенсионери инвалиди, които имат право на новата финансова помощ, не са подали заявления в Агенцията за социално подпомагане/АСП/, стана ясно от думите на министъра на труда и социалната политиката Бисер Петков по време на социалната комисия.

Това означава, че нито един от пенсионерите, които взимаха четвъртинката социално-инвалидна пенсия, но не и интеграционни добавки, не са подали заявления до Агенцията за социално подпомагане  за начина, по който желаят да им бъде изплащана помощта. Освен това не са подали и банкова сметка, на която да бъде извършен трансферът. Броят им е станал ясен при служебното обработване на информационните масиви на Националния осигурителен институт /НОИ/ и АСП, обясни социалният министър, предаде БТА.

От началото на новата година инвалидната четвъртинка бе заменена от новата финансова подкрепа и вече няма да се изплаща от НОИ към пенсиите, а от АСП. Сумата ще се получи през февруари. Финансовата подкрепа е обвързана с линията на бедност и процента инвалидност. За да им бъде изплатена помощта те трябва да подадат заявления до АСП.

Министър Петков обясни, че 360 хиляди пенсионери са засегнати от промяната. Заради разминаването в графиците за плащане на НОИ в началото на месеца и на АСП в края на следващия месец за предходния месец, те са получили и по-малък размер на пенсиите. Това стана причина Д-р Хасан Адемов, председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика да попита министър Петков, дали съществува административна възможност средствата им да бъдат изплатени в рамките на месеца. Министър Бисер Петков информира, че от декември месец има споразумение между НОИ и АСП за служебно обработване на данните на лицата, които ще получават новата финансова помощ от АСП. Той увери, че ако лицата подадат заявление-декларация за подкрепа по новия закон до края на януари, те ще получат сумата, която им се полага, през февруари.

"Вчера, 15 януари, започнаха плащанията за месец декември миналата година. Включително се плащат интеграционните добавки за месец декември на около 500 хиляди лица. Същевременно започна преизчисляването по служебен път на всички тези 500 хиляди лица, които са получават месечната добавка, така че без да подават заявление, по служебен път от февруари да започнат да получават месечната финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания", увери социалният министър.Петков увери още, че чрез службите на АСП и всички комуникационни канали се полагат всички усилия на хората да им бъде обяснено, че плащанията, които са получавали досега не се губят, а се трансфомират.

До 15-ти януари има около 4 100 подадени заявления-декларации за новата финансова подкрепа. Министър Петков увери, че ако хората се забавят по някакви причини, но подадат заявлението си до 31 март, то тогава те ще получат накуп всички плащания. "В момента службите на Агенцията по социално подпомагане са натоварени значително с приемане на заявления за безплатните електронни винетки. В същото време се приемат заявленията за новата месечна финансова подкрепа. Правим всичко възможно те да бъдат обработени, така че плащането да се извърши в съответния график", увери той.

Министърът каза още, че ще проведе работна среща във връзка със забавените плащания с Агенцията за социално подпомагане, но липсват законови основания за промяна в датата им. Бисер Петков бе категоричен, че нищо няма да бъде загубено от хората и те ще си получат средствата в увеличен размер, предвиден в Закона за хората с увреждания.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Средновековна кула насред полето тъне в забрава

Висока близо 8 метра каменна кула от епохата на Късното средновековие, намираща се в двора на църквата „Свети архангел Михаил“ насред новозагорското село Коньово, тъне в забрава от историци и изследователи.

Ударила го при закачване на две мотриси заради авария

Щанга прати ватман в „Пирогов“

Ударила го при закачване на две мотриси заради авария

Ватман е пострадал тежко при злополука на бул. „Цар Борис III“ в района на кв. „Бъкстон“ в посока кв. „Княжево“. Това съобщиха от Центъра за градска мобилност, предаде „Фокус“.