Снимки

Сега, за да се направи изследване на кръвта или урината, пробите получени от пациентите се изпращат в лаборатория. Благодарение на новото устройство, разработено от Университета в Южна Флорида (University of South Florida), скоро ще бъде възможно, тези изследвания да се извършват в лекарски кабинет.

Настоящите техники за анализ на проби от кръв или урина за антитела или антигени, се използва техника, известна като ензимно свързан имуносорбентен анализ (ELISA). Това изследване изисква скъпо специализирано лабораторно оборудване, което се управлява от обучени техници.

За това е създаден мобилния ензимно свързан имуносорбентен анализ (MELISA).Разработено от екип, ръководен от д-р Анна Пяйт, половин килограмовото устройство използва интегриран нагревател за водна баня, за да инкубира пробите при точната температура. След това, посредством обикновен смартфон се правят снимки на пробата, чиито RGB (червен, зелен, син) цветове анализира придружаващо приложение. Въз основа на този цветови анализ е възможно да се определи дали са налични дадени съединения и в какви концентрация.

MELISA сега е настроена за измерване нивата на прогестерон в кръвни проби, но учените вече са в процес на калибриране за извършване на изследвания на други течности. След като това стане, ще се търси одобрение от Федералната Агенция по Лекарствата (FDA) на САЩ, за да може устройството да влезе в масова употреба.

„MELISA е предназначена да направи биомедицинските изследвания лесни и достъпни”, казва д-р Пяйт. „Когато евтините изследвания бъдат включени в рутинните медицински прегледи, това значително ще подобри качеството на здравеопазване.”

На скоро, учени от Университета Колумбия (Columbia University) разработиха устройство за ELISA, използващо смартфони, за откриване на маркери на ХИВ и сифилис в кръвта.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Merkava Mk 4 Barak използва изкуствен интелект

Израел с интелигентен танк

Merkava Mk 4 Barak използва изкуствен интелект

Израелските отбранителни сили (Israeli Defence Force) въведоха изкуствен интелект (AI) в бронираните бойни машини с най-новия вариант на своя основния боен танк.

Победителите от конкурсът по изобразително изкуство Robot Art са истински творци

Роботи създават шедьоври на изкуството

Победителите от конкурсът по изобразително изкуство Robot Art са истински творци

Конкурсът по изобразително изкуство за роботи, Robot Art представлява забележителна комбинация от изкуство и технология, предизвикваща инженери да създават роботизирани системи, които изработват произведения на изкуството, използвайки четки и бои.

Двигателите на Rolls-Royce ще се поправят сами

Роботи за инспекция и поправка на самолетни двигатели

Двигателите на Rolls-Royce ще се поправят сами

Самолетните двигатели са сложни машини с много, труднодостъпни места, а за да работят добре, се изисква много време и поддръжка. В бъдеще, Rolls-Royce иска, тези задачи да може да бъдат изпълнявани от различни видове роботи, които да обикалят и преглеждат тези части на самолета и бързо да отстраняват проблемите още в зародиш.