Снимки

България е готова да увеличи вноската си в бюджета на Европейския съюз. Все още обаче не е изчислено с колко точно, но се обсъжда повишение от около 10%. Това коментира финансовият министър Владислав Горанов преди днешната среща за следващата многогодишна финансова рамка (МФР) на ЕС, проведена в рамките на българското европредседателство.

Ролята на бюджета на ЕС е относително ограничена, тъй като размерът му е около 1% от БВП на страните от ЕС. Предоставянето на обществените блага и услуги се прави от националните държави, но в бюджета на ЕС трябва да се търси добавената стойност, посочи още финансовият министър. Според него е важно финансирането на научно-изследователската и развойна дейност, на политиките по отбрана и миграция да става и чрез европейския бюджет.

По думите му необходимо е да се гарантират

минимални стандарти на
публични услуги и в по-бедните

райони също могат да получат. „В икономически подем с подобряващи се условия на пазара на труда и на финансиране, с умерена и градивна политическа амбиция ще се справим с тези предизвикателства и ще гарантираме общата финансова стабилност и постигане на дългосрочен растеж на икономиката, заетостта и доходите“, каза финансовият министър Горанов.

При откриването на конференцията вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева каза, че Европа е изправена пред много предизвикателства и промени. „В контекста на Брекзит и предстоящите избори за Европейски парламент трябва да действаме умно, без емоции и осъзнавайки голямата отговорност, която имаме по отношение на следващия бюджет на ЕС“. В изказването си тя подчерта, че преди да се постигне съгласие по размера на бюджета, дискусията трябва да се фокусира върху приоритетите.

Еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер, който взе участие в срещата каза, че разликата в БВП между отделните държави трябва да се топи. Той уточни, че БВП

на глава от населението
в Европа е средно 28 хил. евро.

В същото време обаче даде за пример държави като Германия и Люксембург, където показателят е съответно 40 000 и 100 000 евро. В България пък цифрата била 6500 евро, в Румъния - 7000 евро. „Ако ножицата е отворена толкова много, ние няма да бъдем единни, ако тази разлика не се топи. Напротив, ако тя не се намалява, ще се разруши съюзът“, категоричен бе Йотингер. Той побърза да допълни, че не иска в Люксембург да се намали БВП-то, а да се вдигне на страни като България и Румъния.

Относно новата финансова рамка еврокомисарят каза, че трябва да се поемат нови отговорности. Според него в старата рамка са липсвали миграцията и бежанската криза, ислямистката заплаха, гражданската война в Сирия. „Всички тези събития и процеси се развиват и тенденцията може само да се засилва. Мислите ли, че една една отделна държава-членка може да се справи по-добре, отколкото Съюза като цяло“, попита той. Освен това трябвало да има повече помощ за развитие и хуманитарна помощ.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Цените на зърното на борсите вървят надолу

Цените на зърното спадат на общоевропейската борса Euronext в Париж на фона на перспективата за търговска война между САЩ и Китай, която оказва натиск над всички основни икономически показатели и предизвиква масови разпродажби. Това показва проучване на специализираната организация за оценка на земеделските рискове Agritel, цитирано от АФП и БТА.

ЕС и Австралия започнаха преговори за търговско споразумение

В австралийската столица Канбера комисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом заедно с министър-председателя на Австралия Малкълм Търнбул и министъра на търговията Стивън Чиобо официално започнаха преговори за всеобхватно и амбициозно търговско споразумение между ЕС и Австралия, съобщиха от ЕК.

32 плажни капанчета на Слънчев бряг с нарушения

Общо 32 незаконни преместваеми обекта върху плажната ивица в Слънчев бряг не отговарят на одобрената от министъра на туризма схема и са без разрешения за поставяне от главния архитект на община Несебър.