Снимки

Брюксел изисква от страни като България да внасят задължително и втечнен природен газ, съобщи БНР по повод законодателните предложения на ЕК, свързани с изграждането на т.нар. Енергиен съюз. Освен достъп до втечнен природен газ за всяка страна-членка, Европейската комисия поиска задължително докладване на цените в дългосрочните договори за газ и ускоряване строежа на интерконекторите.

Всички бъдещи търговски договори за доставка на поне 40% от общото потребление на газ в дадена държава ще бъдат автоматично изпращани за проверка в Брюксел. „Това е критичният праг, който обикновено буди интерес у нашите колеги, работещи за защита на конкуренцията”, обясни заместник-председателят на ЕК Марош Шевчович.

Формулите за изчисляване цената на газовите доставки сега са най-строго пазената информация както от частни фирми, така и от правителствата - с аргумент, че става дума за търговска тайна. ЕК няма право да ги анулира, но ако види документите, може да започне разследване за злоупотреба с монопол. По тази линия "Газпром" е застрашена от огромни глоби заради цените в България и още 7 държави, припомня БНР.

По изчисления на комисията, ако разликата в цената на купувания газ между Източна и Западна Европа се стопи, източните държави ще спестяват към 1,7 милиарда евро годишно.

Марош Шевчович обясни още, че с редовни задължителни експертни срещи очаква газовите връзки със съседните държави да се строят за 3 до 4 години.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ОПЕК реши: Увеличава световното производство на петрол

Световното производство на петрол ще бъде увеличено с един милион барела на ден до края на годината, съобщиха ДПА и АФП. Това решиха днес на среща във Виена 14-те членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и още 10 държави производителки на черно злато, сред които Русия.

Ангелкова за плаж Перла: Спазено е изискването за 50 на 50 % свободна и платена зона

Изискванията за 50% свободна и 50% платена зона на морски плаж Перла са спазени. Платените плажни принадлежности на ивицата са според одобрената схема от Министерството на туризма. Това каза министър Николина Ангелкова при проверка на място на плажа, в която участва и кметът на Приморско Димитър Германов.

Девет от десет бутилки ще се рециклират до 2025 г.

След 7 години събираемостта на пластмасовите PET бутилки в Европа ще достигне 90 на сто. Една четвърт от тях отново ще се използват в производството на шишета за безалкохолни напитки. Това обещание пред Европейската комисия (ЕК) дадоха от София представители на Европейската федерация на бутилираните води (EFBW).