Снимки

За 10-годишния период между 2007 и 2016 г. сивата икономика е „изяла“ 22.6 млрд. лв. най-малко, които иначе би трябвало да влязат в бюджета като данъчни приходи. Това показва изследване на Българската стопанска камара (БСК) върху измененията в ръста на сивата икономика през годините.

Статистическите данни показват, че през изследвания период обемите на сивата икономика нарастват средно с 3.1% годишно, като най-големи ръстове се отчитат в периода 2010 - 2011 г., посочи председателят на БСК Божидар Данев.

През последните десет години има увеличение на минималната заплата с 91%, средната заплата е скочила със 121 на сто, а минималният осигурителен доход (МОД) – 121%, таванът на облагаемия осигурителен доход – 86%, и осигурителната ставка с 25 на сто. Работодателите заявиха, че в края на разглеждания период приходите от осигурителни вноски изпреварват темповете на БВП.

Запори заради неизплатени бързи кредити карат работниците да натискат работодателите си да не бъдат осигурявани върху цялата сума. Почти всички имигранти, завърнали се в България, получават високи социални плащания за безработица в чужбина и не желаят да им се плащат такива у нас, отчитат от БСК. „Но гладът за работна ръка принуждава работодателите да ги наемат, без да ги водят на трудов договор“, каза Данев.

Той за пореден път заяви, че всички работодатели са срещу определянето на минималния осигурителен доход, и попита дали има заведено дело след криминализирането на неплащането на осигурителните вноски три години след промяната.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Fibank проведе Общо събрание на акционерите

На 21 юни 2018 г. в “София Хотел Балкан” се проведе редовно Общо събрание на акционерите на Fibank (Първа инвестиционна банка). На събранието присъстваха: Неделчо Неделчев - Главен изпълнителен директор (CEO) на банката, Светозар Попов - Главен директор Риск (CRO), Севдалина Василева - Главен директор ритейл (CRBO), Чавдар Златев – Главен директор Корпоративно банкиране (CCBO) и Живко Тодоров - Главен финансов директор (CFO).

Заличават 21 туроператора

Министерството на туризма ще заличи 21 туроператора от Националния туристически регистър (НТР). Причината е, че компаниите не са представили задължителна застраховка „Отговорност на туроператора“, което е изрично условие за извършване на туроператорска дейност, съобщиха от Министерството на туризма.

Чакаме над 6 000 000 тона пшеница в края на жътвата

Над 6 млн т пшеница очаква от тазгодишната реколта министърът на земеделието и храните Румен Порожанов, който зажъна с комбайн „Клаас“ масив край сливенското село Желю войвода.