Снимки

Водното конче е вдъхновило много роботи и микро дронове с възможността си да кръжи във въздуха и лети с висока скорост, но защо трябва да се изобретява нещо, което природата вече е направила? Учени от лабораторията Charles Stark Draper на Чарлз и медицинския институт Howard Hughes (HHMI) са разработили система, която да бъде носена от живи водни кончета, като раница, която позволява на инженерите да направляват насекомото от разстояние за доставката на микро товари, разузнаване и дори опрашване.

 

Това не е първият път, когато учени управляват живи насекоми, като автомобили с дистанционно управление. Хлебарки киборги може един ден да спасяват хора при в бедствия, а скакалци киборги може да заменят специално обучените за спасителни операции кучета. При тези случаи, системите използват външните органи и поведението на насекомите, като хлебарките са контролирани чрез стимулиране на техните антени, като репликира усещането за докосване в препятствие и така променя посоката на движение на хлебарката. По подобен начин, учените се възползват от отвращението на скакалците от топлина, генерирайки лека топлина чрез лепенки на краката им, за да ги насочват в определена посока.

Проектът DragonflEye стига малко по-дълбоко с разработените от екипа от Draper оптродни структури, които работят като малки, гъвкави оптични влакна. С размера си от под 1мм тези оптроди могат да бъдат свързани в нервите на водното конче, директно към невроните отговарящи за управлението на насекомото.

Екипът учени от HHMI е модифицирал генетично водните кончета, за да могат управляващите неврони да реагират на светлина, което позволява насекомото да се управлява чрез светлинни импулси от оптродите. Според учените оптродите са достатъчно точни, за да задействат само желаните неврони без това да повлияе на тези около тях, като цялата система се поставя на гърба на водното конче.

 

„DragonflEye е напълно нов вид микро въздушно превозно средство, което е по-малко, по-леко и по-незабележимо от всяко друго, което е дело на човека”, казва Джеси Уилър, завеждащ проекта. „Тази система разширява границите на акумулирането на енергия, датчиците за движение, алгоритмите, миниатюризацията и оптогенетиката, всичко в една система, достатъчно малка, да се постави на насекомо.”

Водните кончета киборги биха могли да намерят приложение във военната сфера, за разузнаване или незабележимо доставяне на товар, но системата може да има много полезни за обществото приложения. При задаващата се заплаха от намаляване на произвежданите храни, дължаща се на намаляването на пчелната популация, учените биха могли да оборудват пчелите със системата, наблюдавайки здравето им и моделите на миграция или директно да бъдат насочвани за опрашване. Оптродите може да намерят приложения в човешкия мозък, позволявайки по-целенасочена терапия.

”Скоро, същите тези инструменти биха могли да подобрят медицинското лечение на хора, което би довело до по-ефективна терапия с по-малко странични ефекти”, казва Уилър.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Firefly са съвместими с гласови асистенти и се зареждат бързо

Безжични слушалки с Bluetooth 5.0 и съвременни функции

Firefly са съвместими с гласови асистенти и се зареждат бързо

През последните няколко години безжичните слушалки се превърнаха в потребност. Много от ранните технически неудобства, като например непостоянното сдвояване, вече са решени и сега се предлагат множество наистина прилични безжични опции за слушалки. Компанията от Хонг Конг, Jabees вече стартира първата си кампания в Kickstarter, приемайки поръчки за новите си безжични слушалки, наречени Firefly.

Откриват технологичен център за деца в столицата (ГАЛЕРИЯ)

На 23 юни в София Тех Парк отваря врати TechnoMagicLand - интерактивен технологичен център за деца и младежи, където ученици, преподаватели и родители ще имат възможност да опознаят науката и технологиите отблизо и да си отговорят на тези и още много въпроси.

Ovis разпознава и заобикаля препятствия

Куфар с изкуствен интелект следи собственика си

Ovis разпознава и заобикаля препятствия

Тези, които пътуват често, вероятно знаят колко е уморително да влачат куфара си навсякъде. Но е възможно да бъде много по-лесно, ако куфара може просто да следва собственика си. Компанията от Пекин, ForwardX Robotics, предлага точно това, с моторизираният си куфар Ovis.