Снимки

Повече от 2,8 млн. пътника са преминали през летище София за първите 6 месеца на годината. Това показват данни на аеропорта, предоставени на „Монитор“. Спрямо същия период на 2017 г. обслужените са с 33 на сто повече. За сравнение в периода януари-юни 2016 г. пътниците на летището са били близо 2,2 млн., като е отчетен ръст от 14% спрямо година по-рано.

Само през юни обслужените пътници на столичното летище над 570 хил. пътници, което е ръст от 37,2% спрямо същия период на миналата година. През Терминал 2 са преминали 65% от пътникопотока, а през Терминал 1 - останалите 35%. С 36 на сто е нараснал броят на пътуващите по редовни международни линии, а тези по вътрешните са се увеличили с 85%. Чартърите бележат ръст с една четвърт, което

се дължи на трафика към турските, гръцките и хърватските курорти

Най-малко хора са преминали през аеропорта през април, въпреки множеството пътувания около Великденските празници. Тогава техният брой е бил близо 326 хил., а отчетеното увеличение е едва 6 на сто. През февруари пък се наблюдава най-голямо увеличение. Във втория месец на годината през летище София са преминали 45% повече пътници спрямо същия период на 2016 г.

Освен по-голям брой пътници самолетите, които са кацнали и излетели са се увеличили спрямо миналата година. Ръстът в самолетодвиженията е 14,2%, като в периода януари - юни те достигат 27,174. В първите 6 месеца на 2016 г. обслужените самолети са 23 795, като те са били с 12 на сто повече спрямо предходната година. През летище София само

през миналия месец общо са минали 5101 самолета

което е с 13% повече от юни 2016 г. Увеличението на броя на вътрешните полети е с 32 на сто, а при международните - с 16%. През април на столичния аеропорт са кацнали и излетели най-малко самолети 3654, а най-голяма е бройката на обслужените машини е през юни.

В последния месец на полугодието на летище София са обработени общо 1870 т товарни и пощенски пратки, което е със 7% повече от изминалата година. Общо каргото преминало през столичното летище е 10 033 тона за първото полугодие. За разлика от обслужените пътници и самолетодвиженията, при обработените товари се отчита спад за 6-те месеца на 2017 г. спрямо същия период година по-рано. Общият обем на обработените товари и поща за периода януари - юни 2016 г. е бил 10 325 тона, като е отчетено увеличение от 15 на сто спрямо година по-рано. От началото на годината спадове в каргото се отчитат в три последователни месеца, а ръст се наблюдават през януари, май и юни.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

От следващото лято всеки касов бон с QR код (ОБНОВЕНА)

От 30 юни догодина всички касови бележки, издавани от търговците ще трябва да имат уникален QR код, който съдържа цялата информация изписана върху тях и да се отчитат на една по една на всеки 5 минути през Интернет в Националната агенция по приходите (НАП), а не както е досега веднъж месечно за всеки ден общо.

С А1 Europe&Balkan българите в Сърбия и Македония говорят с 60% повече

Клиентите на А1, които пътуват до Сърбия и Македония, провеждат с 60% повече разговори в роуминг на месечна база след въвеждането на тарифния план A1 Europe&Balkan. Средното месечно потреблението на мобилен трафик в двете ни съседни държави пък се е повишило над 7 пъти.

Евростат: Младите фермери у нас и в Европа са малцинство

Близо 36 процента или повече от една трета от българските фермери са на възраст 65 и повече години, показват данни от анализ на Евростат за земеделската професия "фермер" през 2016 г., в която младите хора в почти целия ЕС, са малцинство.