Снимки

 

Доплащаме със 17 % повече за лекарства през 2014-а в сравнение с 2010 година.

Докато тогава средният разход за медикаменти на човек в България е бил между 145 и 150 лв. годишно, след четири години той вече е бил над 170 лв., тоест със 17% повече. Това показват данните от секторен анализ на Комисията за защита на конкуренцията, които тя обяви вчера.

Според КЗК причината е в липсата на регулация на т. Нар. Паралелен износ, при който лекарствени продукти, внесени по ниски референтни цени се препродават на държави, където те са по-скъпи.

Експерти от фармацевтичния бизнес смятат, че референтното ценообразуване не само намалява цените на лекарствата от Позитивния лекарствен списък, но е и косвена причина за оттеглянето от нашия пазар на големи производителите. Търговците на едро на български медикаменти пък, нямали стимули да зареждат у нас и затова се преориентирали към реекспорта.

От КЗК смятат, че трябва да се преструктурират надценките на едро и на дребно. Комисията отчита като проблем и неравномерното лекарствено снабдяване в малките селища. В същото време се отчита, че нашата страна е водеща по брой аптеки в Европейския съюз.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Два нови автомобила за пациенти на хемодиализа във Велинград

Два нови автомобила, които ще обслужват пациентите на хемодиализа в региона, закупи Общинската болница във Велинград. Специализираните автомобили са купени по решение на Общинския съвет в курорта на лизинг и за тях е била обявена обществена поръчка за 40 000 лева.

30 години инвитро в България

Преди 30 години в България се ражда първото българско бебе, заченато чрез инвитро. Така България става една от първите страни в света, успешно приложили този метод за лечение на стерилитет. Сдружение „Зачатие“ посвещава на този важен юбилей Деня на репродуктивното здраве, който тази година ще се проведе в Плевен на 9 юни 2018 г.

Кмет се потроши след падане от 5 м, ударил го ток

С тежки счупвания на бедрото, ръката и ямката на тазобедрената става бил приет в Клиниката по ортопедия в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив кметът на кърджалийското село Мургово Сейхан Назиф. Преди няколко дни той се качил на стълба, за да смени крушките в уличните лампи и да е светло вечерно време на хората от селото. В този момент обаче го ударил ток, кметът политнал от стълбата и паднал от 5 метра височина.