Снимки

Правителството намали драстично таксите за предоставяне правото на продължително пребиваване в страната на някои категории чужденци, а именно членове на семейства, учещи и работещи в България. Одобрените изменения са разписани в Тарифа №4 за таксите, които се събират в системата на МВР. Това се случва заради задействана миналата година наказателна процедура от Европейската комисия срещу България за неизпълнение на задълженията по шест директиви, определящи правата за престой в страна-членка на изброените категории чужденци.

До този момент за право на продължително пребиваване в България до 1 година чужденците заплащаха 500 лв., а от сега нататък за категориите граждани на трети страни „членове на семейства“, „учещи“ и „работещи“ таксата ще бъде съответно 100 лв., 110 лв. и 150 лв. Намалена е и таксата за желаещите дългосрочен престой над 1 година от 1000лв. на 110 лв. За сметка на това се запазва досегашната стойност на такса събирана за постоянно пребиваване на чужденец в България, която е 1000 лв.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

106 000 се явиха на зрелостни и НВО

Над 106 000 седмокласници и дванадесетокласници положиха изпити. 51 107 са зрелостниците, които са положили втория държавен зрелостен изпит, а 55 289 са учениците, които са имали национално външно оценяване по математика.

Наемаме по-лесно работници от трети страни

Работници от трети държави вече могат да се наемат у нас с облекчени процедури, след като промените в Закона за трудовата миграция и трудова мобилност влязоха в сила днес. Улесненията са свързани с условията за пребиваване на граждани с цел провеждане на научно изследване, следване, стаж, доброволческа дейност, програми за ученически обмен или образователни проекти и работа по програми au pair.