Снимки

Гледката към Витоша да се отвори с нови правила за строителство на високи сгради в София. Това обяви главният архитект на София Здравко Здравков, който представи акцентите от доклада на колега си Ян Геел за градската среда в централната част на града. Здравков припомни, Народното събрание трябва да промени Закона за устройството и застрояването на Столичната община, за да може да има ясни строителни параметри и да се ограничат вратичките, които използват фирмите. От „Московска“ 33 искат новите сгради по бул. „Цар борис III”, градски център, бул. „Драган Цанков”, „Ал. Малинов” и Околовръстен път да са с височина до 75 м. Главният архитект се надява се до края на годината депутатите да приемат промените, за да може от догодина да влезнат в сила. В доклада си Геел е посочил четири точки, с които столицата може да стане по-приветлива за хората. Това са транспортните контакти с планината, минералните извори и историческите забележителности, както както и обособяването на свързана пешеходна система. Друг акцент е подобряването на градското пространство с цел хората да излязат от моловете и да се пуснат по парковете и градините. Геел предлага и уеднаквяване на фасадите на сградите, пътна настилка, дори и на кошчета за боклук, но по привлекателен, а не по скучен начин. Датският архитект отбелязва, че хората все по-често използват метрото и колела, което показвало, че качеството на живот се подобрява. По думите му големите градове в света все по-често търсят друг вид мобилност от автомобилния.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че доклада е насочен към бъдещо на града и ще се стремят мерките да се превърнат в реалност. Тя обясни, че след публикуването на документа, ще бъде сформиран специален екип под ръководството на арх. Здравков, които да подготви програма с краткосрочни мерки с хоризонт от 2020 г. До 2030 г. Кметът на столицата обяви, че Геел е показал големите предизвикателства пред развиващия се град - промяната на начина на живот в София, удължаване и организиране на пешеходните зони и въвеждане на спокойната зона. Фандъкова каза, че общината вече се изпълнява конкретни дейности, за да превърне в София в зелен град за хората.

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Трите осиротели мечета от Доспат вече са в Гърция

Трите мечата, които бяха открити близо до язовир Доспат преди около месец, бяха транспортирани за Гърция и вече са там. Те ще бъдат настанени в специализиран център за отглеждане на осиротели мечета в южната ни съседка.

Повече психолози и педагогически съветници в училищата

Ще увеличим броя на психолозите и педагогическите съветници в училищата. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев пред „Фокус“. Той припомни, че в бюджета за тази година са били планирани допълнителни средства в размер на 7 милиона лева за увеличаване на броя на психолозите и педагогическите съветници.