- Д-р Грозев, преди броени дни в. „Монитор” огласи данни за поискани незаконно пари от спешни лекари за дете със счупен крак, както и за джипита, които искат такса като за преглед на свободен прием. Ще санкционирате ли тези медици?

- Като човек и лекар съм категорично срещу такива плащания, защото се отнася за обслужването на спешен пациент. Всяко лечебно заведение, което разполага със спешен кабинет или спешно приемно отделение, трябва да окаже безвъзмездна помощ на пациента, тъй като държавата плаща за спешността. Вярно е, че става дума за 9 лева, но все пак държавата плаща за това. Нормативната уредба категорично забранява плащания за спешност. Въпрос на морал е, че някой си позволява да иска пари от хората. В никакъв случай спешен пациент не бива да бъде връщан. Недопустимо е общопрактикуващи лекари да таксуват като на свободен прием пациентите на колегите си, за които са поели ангажимент, че ще ги заместват. Когато лекар сключи договор с друга практика или медицински център, който да поема хората от пациентската му листа в неговото извънработно време или по време на отпуска и в почивни дни, заместващият не трябва да взема пари освен потребителската такса от 2,90 лева, която би платил и на своя джипи. Това категорично е нарушение на нормативната и поднормативната уредба в здравеопазването. Тези лекари трябва да понесат отговорността си. Ощетените трябва да пуснат жалби в съответната районна здравна каса или в Изпълнителната агенция „Медицински одит”. Има правила на играта и всеки, който ги нарушава, следва да си понесе последствията. Няма да защитаваме такива личности. Макар и те да са единични случаи, влияят върху авторитета на цялото съсловие. Това не може да бъде толерирано.

- Постъпват ли жалби от пациенти в съсловната организация?

- Да, получаваме, но хората повече се жалят в Изпълнителната агенция „Медицински одит“.

  • - Прави впечатление, че БЛС винаги застава зад правата на лекарите, но някак си се дистанцира или запазва мълчание, когато някой медик направи грешка или се забърка в корупционни практики. Защо не мерите с един и същ аршин?

- Българският лекарски съюз не е в примиренческа позиция, нито прикрива тези, които с постъпките си развалят имиджа на съсловната организация. Със случаите на оплаквания срещу лекари се занимават регионалните комисии по професионална етика, работи и централната етична комисия. Категорично не прикриваме никого.

- Какви са наказанията?

- Имаме два случая на отнети лекарски права, в последните пет години не ни се е налагало да взимаме такова тежко решение. При работата на етичните комисии трябва да се изслушат и двете страни. Не трябва винаги да се приема с охота, че колегите непременно са виновни. Това не би било нормално. Едно такова преекспониране води до агресивни действия срещу медиците, на каквито сме свидетели в последно време и срещу които се борим да бъдат преустановени. Безспорно и в лекарското съсловие има хора с грешки, но е недопустимо да се говори, че всички са еднакви.

Освен отнемането на лекарски права на двама души имаме наложени доста забележки и порицания.

- Преди дни на кръгла маса за насилието срещу медици беше лансирано предложение агресивните пациенти да бъдат вкарвани в черни списъци. Означава ли това, че на адресите им няма да ходят спешни медици с линейка?

- За последните 10-15 години, въпреки че жалбите по случаите на упражнено насилие над медици са над 100, прокурорските преписки са 60, като ефективните присъди са само 4. Имам чувството, че прокуратурата неглижира такива престъпления, независимо че подобни посегателства бяха инкриминирани като престъпления още преди пет години. По информация на БЛС всяка година се упражнява насилие в една или друга степен върху 60-70 медици. Доста хора не ги споделят и не пускат жалби от страх и неудобство.

Колкото по т.нар. черен списък на агресивните пациенти, както беше наречен от медиите, трябва да се знае, че в не малка част от страните по света има подобни списъци. Това няма за цел да намали възможността за преглед, а да предупреди екипите, които ще преглеждат подобен човек, че в миналото е осъществен акт на насилие. Така колегите трябва да имат едно наум и да подходят с повече внимание, такт и предпазливост, за да не се стига до такива деяния. Тук говорим по-скоро за превенция, отколкото за лишаване на някого от медицинска помощ. Впрочем последното съществува в не малко страни по света по отношение на грубияните, които заплашват, ругаят и обиждат медици. На такива хора им се отказва домашно посещение.

- В кои страни има такива рестриктивни мерки към побойниците?

- Във Великобритания и САЩ. Ние от Българския лекарски съюз не искаме да се стига до такъв вариант, но го отбелязваме като факт.

- Прогнозите за дефицита в НЗОК са различни. Според изчисленията на БЛС на колко ще възлезе той към края на годината?

- Засега се очертава да е между 354 и 400 млн. лева. Като се прибавят и 250 млн. лв. към чуждестранни здравни каси и фондове за лечение на български граждани, се оказва, че той няма да е по-малко от 500 млн. лева. Ръководството и надзорният съвет на касата възприеха искането на БЛС бюджетът за следващата година да е с 1-1,5 млн. лв. отгоре. Това означава, че трябва да бъде 3,8 млрд. лв. Въпросът е дали той ще бъде гласуван с това увеличение, тъй като към момента проектобюджетът е все още в работен вариант.

 

Визитка:

 

Роден е през 1958 г.

Завършил е МУ - Плевен

Специализира обща хирургия, а след това пластично-възстановителна и спешна хирургия

Бил е председател на плевенската колегия на БЛС

През 2015 г. е избран за председател на Българския лекарски съюз

 

 

 

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Истерията около един първолак

Да си първокласник – то не е шега! Да си родител на първокласник пък си е истинско финансово изпитание. Минимум 450 лева струва на едно семейство закупуването на всичко необходимо за бъдещото първолаче. Като се има предвид, че детските надбавки за едно дете са 40 лева, излиза, че цяла година мама не трябва да ги пипа и да ги къта за първия учебен ден.

Дигитални консули – да, ама надали

Трябва да е тренди, да не го е направил никой още масово и да прави добро впечатление на хората. Това е рецептата за успех за всеки начинаещ специалист по „връзки с обществеността“, давана от известни и не толкова свестни експерти по темата. Така звучи и идеята българите по света да се свързват с нашите консулски служители, ако изпаднат в беда чрез мобилните си телефони.

Възход и падение на българския джендър

Решение № 13 по дело 3/2018 на Конституционния съд на Република България от 27 юли 2018 година ще заеме специално място в историята на страната, а вероятно и в историята на Европа и света. С него по аргументиран и категоричен начин беше посочено, че т.нар. „Истанбулска конвенция” (по-нататък само „Конвенцията”) противоречи на духа и буквата на българската Конституция. Този документ, прочие, носи претенциозното наименование „Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие”.