Снимки

Има ръст на заболелите във Варна, но броят им не е достатъчен за обявяване на грипна епидемия. Засега за учениците в града няма да бъде обявявана грипна ваканция, съобщиха от РЗИ-Варна. Областната оперативна комисия ще заседава отново днес от 14часа, когато ще бъдат разгледани новите данни и ще се преценява дали да бъдат преустановени учебните занятия. Според шефката на общинската дирекция „Образование и младежки дейности“ във Варна, Лилия Христова, болните деца от грипни и респираторни заболявания в детските градини в петък са били 1400 срещу 1260 деца от предния ден. Наблюдава се увеличение и при засегнатите от шарка и скарлатина, като са установени 117 болни при 101 деца от вчерашния ден. „Тук се изразява една трайна тенденция за повишаване на заболяваемостта, като е важно да отбележа, че информацията е извлечена на база сигнали от родители за заболели деца в детските градини”, посочи Христова. Най-изявените примери за учебни заведения с рязък скок на заболелите деца са Руското училище с 26 % и ОУ „Христо Смирненски” с повече от 30 %. Данните на останалите подлежат на сравнителни дейности, извършвани съвместно с общинската дирекция „Здравеопазване”. Със заповед на началника на РИО-Варна, учебния процес в училищата ще се прекратява само ако са достигнали 30% отсъствия от учебни занятия, поради заболяване от остри респираторни заболявания и грип и след мотивирано предложение от директора на учебното заведение. Това е една от противоепидемичните мерки, които Областната оперативна комисия за ръководство, координация и контрол в борбата с грипа прие на последното си заседание. Сред профилактичните и противоепидемични мерки са временно ограничаване на мероприятия с масов характер на територията на областта, стриктен сутрешен медицински филтър за недопускане на заболели деца в детските заведения, създаване на организация за адекватно разпределение и насочване на материалните и кадрови ресурси и готовност на лечебните заведения за посрещане на по-голям брой заболели от грип. Данните от РЗИ-Варна сочат, че през миналата седмица във Варненска област има 17 тежки случая на постъпили в болница с диагноза грип. 682 души са потърсили общопрактикуващия си лекар, заради остри простудни инфекции, с 204 повече от предходната седмица. Най-засегнати са децата от 5 до 14 години, които са близо една трета от всички пациенти. Хората с усложнения са 40, като 33 са с остри бронхити, а 7 с пневмонии.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Академията на МВР стана Фрог-академия, спуска опорки по заръка на Василев

Академията на МВР се превърна във Фрог-академия, като буквално бомбардира силовото ведомство с фалшиви новини всеки ден през сайта „Фрогнюз“. Интернет страницата е собственост на агента от ДС с псевдоним Академик, иначе познат като Огнян Стефанов.