Снимки

- Инж. Иванов, след обилните дъждове няколко язовира в страната отново преляха, а в Самоков положението е изключително тежко. Защо непрекъснато сме изправени пред такива ситуации и все не можем да си вземем поука?

- Нека първо да кажем, че е невъзможно да се борим с природата. Можем само да ограничаваме щетите. Заради това бяха изготвени т.нар. планове за управление на риска от наводнения. Те бяха приети в началото на годината и в тях са записани мерки, които да доведат до намаляване на пораженията след обилни валежи. Тези мерки са свързани с бързата реакция, но и с инвестиции за подобряване на инфраструктурата, за да може водата, която се излива като дъжд, да бъде канализирана в съответните по-големи реки. За съжаление вече десетилетия у нас се пренебрегва управлението на водите. Преди време това доведе до сериозни последици. Затова не бива да се гледа с пренебрежение на това да се управлява качествено водният ресурс. А качественото управление означава добре обучени хора, технически средства за бърза реакция и качествена поддръжка.

 • - Това означава ли, че вече години наред не е правена реформа във водния сектор?

- Най-често говорим за реформа в отрасъл „Водоснабдяване и канализация“, където се правят промени с цел да се осигурят средства за пречистване на отпадъчните води основно за подобряване качеството на питейната вода. Но по отношение на водния ресурс, трябва да включим и напоителните системи, които осигуряват вода за селското стопанство. Всъщност там са проблемите с преливащите язовири, с тяхната поддръжка и управление. Работеше се по хидромелиорацията, но не знам докъде стигнаха нещата. Нямаме изградена стратегия как ще се осъществява поливането. Това е всъщност фокусът, който трябва да се следва през следващите години.

- Колко средства са необходими за подмяна на канализацията и в кои райони е най-тежко положението?

- В градската среда изграждащата канализация е средство за отвеждане на водите, така че да не се наводняват улици като в Самоков. Затова тя трябва да е поддържана. Тя трябва да е проектирана по-най-качествен начин. В момента големият спор между проектанти и експерти е дали трябва да продължим да поддържаме смесена канализация или да е разделна – т.е. канализацията, която отвежда отпадъчните води от домовете, да е отделна от тази, която ще отвежда дъждовете. Този дебат е важен, но едва ли решава проблема с наводненията. По-важното за наводненията е да се поддържат отводнителните шахти, които поемат дъждовете. Също така големите паркинги на моловете и големите магазини да са снабдени със задържащи системи, защото дъждът, който се излива върху тях, не може да бъде поет веднага от канализационните шахти. Но все още законодателството не го позволява в пълна степен. Трябва да се работи и в тази посока, защото презастрояването е част от причините да има наводнения в градската част. Ако излезем извън градовете, проблем е поддръжката на язовирите, управлението на водите в тях, както и поддръжката на речните корита. Водите трябва да се движат свободно в тях. Но за всичко това държавата трябва да се грижи и да санкционира.

 • - А какви средства са необходими за реформиране на водния сектор?

- В големите населени места говорим за средства от порядъка на 6 млрд.лева. Но тук имам предвид само за изграждане на канализация. В същото време не съм чувал някой да прави изчисления за поддръжка на съществуващите язовири, на самите стени. В повечето случаи се казва, че тези средства трябва да бъдат осигурени от собствениците, които в повечето случаи са общини. Те обаче нямат възможност да го правят. Затова трябва заложените мерки в плана за управление на риска да се изпълняват.

 • - Трябва ли тогава да се строят нови язовири и къде?

- Безспорно. Те ще подпомогнат да не се наводняват населените места около тях. Трябва да се развива водоснабдителната система, защото водният ресурс не е разпределен равномерно. Има места в страната, които през летните месеци са с ограничени водни ресурси. Трудно е управлението на водите, затова не можем да виним някой с лека ръка, че е прелял язовир. Добрата новина е, че някои от големите язовири ще бъдат снабдени с мониторингова система по програма „Околна среда“. Тя е не само за наблюдение, но и за управление на водите в тях. Парите в размер на 50 млн. лева ще са от европейски фондове.

 • - Какъв е кадровият ресурс във ВиК операторите?

- ВиК операторите по отношение на наводненията имат по-ограничена роля.

 • - Но липсва ли кадровият ресурс като цяло?

- Определено. Това като че ли стана тема за всеки бизнес у нас и важи в пълна сила за водоснабдяването. Малък е интересът на младите хора към професиите, свързани с отрасъла. Основната причина са ниските заплати. Проблемът съществува и заедно с хората, които се занимават с обучението на младежи от Университета по архитектура, строителство и геодезия, започнахме разговори по тази тема на най-високо държавно ниво. Имаме разбиране, но все още нямаме ясен план за действие. Залагат се и съвсем ниски увеличения на заплатите за пет години напред. А много от служителите във ВиК операторите работят на минимални възнаграждения. Намирането на подходящи кадри е голям проблем.

 • - Кажете къде се очакват проблеми с водоподаването през лятото?

- Трудно е да се прогнозира категорично, но си има райони, където това се случва системно в летните месеци. Става дума за Хасково, Сливен, това са места, които се водоснабдяват с подземни източници. Затова трябва да строим нови язовири, те са по-надеждни за водоснабдяването.

 • - Друга важна тема е тази за цената на водата. Смята се, че в повечето места тя е под социалната поносимост. Оправдано ли е поскъпването?

- Поскъпването е не само оправдано, но и неизбежно.

 • - А готови ли са всъщност бизнес плановете?

- Те са представени отдавна и трябваше да бъдат съгласувани още в края на миналата година, регулаторът да ги прегледа и да влязат в сила още в началото на януари. Засега има три плана от 50, които трябва да бъдат приети. Ние вече сме в закъснение на този регулаторен период. Причините защо не се приемат са разнообразни. Според мен не винаги са основателни. Повечето от ВиК операторите са предложили увеличение на техните цени, но то не е случайно предложено, а е следствие на заложените мерки на бизнесплановете.

 • - Какви са увеличенията?

 • - Мисля, че са предложени увеличения между 3 и 15%. Горната граница на увеличението се лимитира именно от тази социална допустимост - 2,5% от доходите на едно домакинство не бива да бъдат надвишавани като заплащане на услуги за водоснабдяване и канализация. Въпросът е ако има по-големи нужди, как покриваме разходите на социално слабите семейства. Няма съмнение в експертите, че цените ще растат, въпросът е до колко и как ще бъдат защитени правата на хората - как ще получават достъп до питейна вода на по-високите цени.

 • - Но и какво ще бъде нейното качество, нали така?

 • - Повишението на цените е свързано с качеството. Водоснабдителната система е в окаяно състояние в градовете. Загубите на вода са големи. За да се реши този проблем, са необходими много инвестиции. Още 6 млрд. лева трябват за да се подобри състоянието на водоснабдителната мрежа.

 • - Колко са загубите?

- Средно за страната около 60% от водата, която се счита за постъпваща в системата, не е фактурирана. Или е изтекла от водопроводната мрежа под формата на загуби, или някой ползва, без да плаща.

 

Визитка:

 

Инж. Иван Иванов е роден през 1973 г.

Завършил е Френската гимназия и Химико-технологичния университет в София

Специализира във Висшия национален институт за химични технологии (ENSIGC) в Тулуза - Франция

Притежава дипломи за магистър по бизнес администрация от Франкофонския институт по администрация и управление в София и от Американския университет в Благоевград

Във ВиК сектора е от 1999 г.

До 2012 г. е част от екипа на „Софийска вода” АД, където последователно заема длъжностите мениджър изпълнение на концесионния договор, главен секретар и прокурист

От 2013 г. е избран за председател на Българската асоциация по водите

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето. 

Кръводаряване, не само при нужда

У нас не веднъж проблемът с кръводаряването излиза на дневен ред. Обикновено обаче се сещаме за това, когато стане дума за наш близък, който има нужда от това. Или пък самите ние. Много хора обаче се притесняват заради инфекции и различни зарази. Затова сега кръвта у нас ще бъде изследвана по иновативен и изключително точен метод. Той е от т.нар. NAT технологии и ще замени проверяването й за зарази по стария серологичен начин (виж стр. 6).