Изпълнителният директор на универснитетската болница „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов уволни лекари заради смъртта на пациент след размотаване, съобщгиха от лечебното заведение. От работа са освободени всичик медици, които са били дежурни по спешност на 16 септември. Починалият е 74-годишният Спас Добрев.

До уволнението се стигна след вътрешна проверка, разпоредена по заповед на здравния министър проф. Николай Петров в резултат на жалба и отворено писмо на вдовицата на покойника - Евелина Добрева.

Вътрешната проверката в „Пирогов“ е установила, че дежурният екип в кабинет № 126 в Спешното отделение на болницата на 16 септември не е регистрирал в болничната информационна система на докарания с линейка на Центъра за спешна помощ Добрев. Също така не са документирани резултатите от извършения преглед и не са му направени лабораторни изследвания.

Проверката е установила още, че не са спазени техническите и технологичните правила, както и че дежурният екип не е извършил трудовите си задължения.

От Александровска болница пък, където пациентът е бил закаран, след като в „Пирогов“ не са му обърнали достатъчно внимание, съобщиха, че пропуски по приемането на Спас Добрев в лечебното заведение не са установени. Там също беше разпоредена проеврка от здравния министър проф. Николай Петров.

Пациентът Спас Добрев е транспортиран до Спешно отделение на Александровска болница чрез Център за спешна медицинска помощ на 16 септември в 18.15 ч. – близо два часа след първоначалното повикване на линейката в дома му. Той е приет незабавно в Спешно отделение в крайно тежко увредено общо състояние, става ясно от доклада на проеврката в Александровска болница.

Екипът, който го е приел е направил веднага ЕКГ, наблюдавано е артериалното му кръвно налягане, напрадени са още кислородна ресусцитация, подаване на кислород с маска; осигурен е венозен път и са започнати вливания на обемозаместващи разтвори, включени са медикаменти за стимулация на сърдечната дейност – катехоламини.

Въпреки усилията на на лекарите, Спас Добрев е изпаднал в клинична смърт. Извикан веднага реанимационен екип е започнал кардиопулмонална ресусцитация.

В 20.25 часа той обаче умира.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Кои са най-полезните храни за здравето

Супервитаминозната диета, при която отделни продукти трябва да се консумират няколко пъти дневно, не само помага да се отслабне, но и позволява да се избегнат тежки заболявания, съобщи Лайф като цитира "Бизнес инсайдър".