Снимки

Паркинги за 500 коли и нов спортен комплекс ще се появят в парка

Софиянци ще могат да наблюдават целия град от площадка на Телевизионната кула. Това предвижда проектът на подробния устройствен план на Борисовата градина. Идеята на архитектите, спечелили конкурса за изработване на плана, е да се търси възможност за широк обществен достъп до изгледна площадка в сградата на Телевизионната кула, която е третата по височина в София със своите 106 метра.

Устройственият план предвижда изграждане само на една нова сграда на територията на Борисова градина, която ще е висока до 10 метра и ще бъде предназначена за музей „Зелената памет на София“. Той ще бъде изграден между розариума и бул. „Драган Цанков“, като в него ще се помещава и парковата администрация. Проектът обаче предвижда да бъдат възобновени сгради, които вече не съществуват. Така например е предвидена възможност за възстановяване на изчезналите сгради на Климатичното училище и Горския дом. Предвижда се още

да се възстанови и къпалнята „Мария Луиза“

която е затворена от години, а по-голямата част от нея е частна собственост. Според мотивите към плана „частната собственост практически не следва да възпрепятства отварянето“ на басейна.

Обособяване на нов спортен комплекс на мястото на старата гара „Пионер“ и четири нови паркинга за над 500 коли са заложени в устройствения план на парка. 240 паркоместа ще бъдат осигурени с два подземни паркинга до спортния комплекс. Още 104 места ще има в гаража, който ще се появи на мястото на старото трамвайно трасе по бул. „Драган Цанков“ между бул. „Вапцаров“ и ул. „Незабравка“. Място за 180 автомобила ще се осигурят и с 3-етажен гараж до Националния стадион. Други 30 коли ще могат да се паркират и при началната спирка на атракционно влакче, което ще се движи от гара „Пионер“ до болница „Токуда“.

Подробният устройствен план позволява

да се поставят подвижни козирки на трибуните

на Националния стадион и този на ЦСКА. Тоалетната край Братската могила също ще бъде възстановена.

За алеите се предвижда да бъдат обновени според оригиналната концепция на парка. Това означава, че асфалтът ще бъде заменен от щуп. Всякакви рекламни елементи в парка, включително и по фасадите на сградите, ще бъдат забранени.

 
 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Руските връзки на Цветан Василев се подават от трезора на КТБ

Дебелите руски връзки на Цветан Василев изскочиха и от свидетелските показания по делото за източване на КТБ. Дори флагманът на координираната от олигарха Иво Прокопиев Фабрика за фалшиви новини „Капитал“ не успя да ги прикрие, а напротив – погрешка ги освети. Именно „Капитал“ в последния си брой за пореден път се опита да отклони вниманието на обществото с манипулативна публикация, базирана на свидетелски показания по делото за източването на КТБ.

Взимат на мушка черешовото топче и хайдушките пушки

Историческите възстановки на героични събития от миналото са не само атракция за публиката и силен коз в патриотичното възпитание на младите, но и източник на приходи от културен туризъм. Местните управи помагат финансово за провеждане на проявите, защото те са реклама за общините и събират много туристи не само от България.

Гимназии и бизнесът разработват учебни планове

Учебни планове и програми по специалности в 40 професионални направления започват да разработват екипи от водещи професионални гимназии от цялата страна в партньорство с представители на бизнеса и висшите училища. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на дискусия за повишаване на образователната продукция в рамките на икономическия форум в Пловдив.