Снимки

Изследване, финансирано от DARPA, разработи мозъчен имплант подобряваща паметта. След изследвания върху животни, довели до успешни резултати, в баптисткия медицински център Wake Forest (Wake Forest Baptist Medical Center) е проведено ново изследване върху пациенти, които вече имат мозъчни импланти за лечението на епилепсия, и са показали забележителни подобрения както в краткосрочната, така и в дългосрочната памет.

От пациентите се искало да играят поредица от компютърни игри, свързани с паметта. Докато пациентите се опитват да запомнят, изследователите записват модели на неврална активност около зоната на хипокампуса, която отговаря за паметта. Учените обърнали специално внимание на невронните модели, които водели до кодиране в правилната памет.

След това пациентите играли отново, но мозъка на всеки пациент бил електрически стимулиран, използвайки собствените им успешни модели за кодиране в паметта. Тези електрически стимулации били ефективно използвани, за да се задейства по-ефективното запаметяване в паметта на предоставените материали.

Стимулацията показала по-добри резултати от очакванията на екипа. Резултатите от тестовете за краткотрайна памет се повишили с 37%, а при тестовете за дългосрочна памет, припомнянето на нещата от преди до 75 минути, с 35%.

„Ние показахме, че можем да използваме собственото съдържание на паметта на пациента, да го подсилим и да го върнем обратно на пациента”, казва д-р Робърт Хампсън, водещ автор на изследването. „Дори когато паметта на даден човек е нарушена, е възможно да се идентифицират моделите на неврална активност, които показват правилното образуване на паметта и да се отделят от неправилните модели. След това можем да изпратим правилните модели, за да помогнем на мозъка на пациента да формира точни нови спомени, не като заместител на вродената функция на паметта, а за усилването й.”

Това изследване показва, че мозъчните импланти, подобряващи паметта, може един ден да предостави на хората, нещо като бутон, който човек ще може да натиснете, когато гледа нещо, което би му помогнало да го запомни за по-дълго.


Учените виждат приложение на импланта при пациенти с болест на Алцхаймер, инсулт или травматични спомени, като им помогне да възобновят образуването на нови спомени, използвайки собствените си модели на мозъчна активност. Екипът също се надява, че технологията може един ден да помогне на хората при запазването на спомените, които вече са кодирали.

„В бъдеще, се надяваме да помогнем на хората да запазят определени спомени, като например къде живеят или как изглеждат техните внуци, когато тяхната обща памет започне да отслабва.” казва Хампсън

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

S-500 може да изгражда 26 етажни структури

Най-големият строителен 3D принтер в света

S-500 може да изгражда 26 етажни структури

Руска компания представи най-големия строителен 3D принтер в света, способен да отпечата шест етажа сграда, преди да реагират местните власти. Принтерът S-500 е разработка на строителната групата АТМ - СПЕЦАВИА.

BlackFly излита вертикално и без разрешително

НЛО или лично въздушно превозно средство

BlackFly излита вертикално и без разрешително

Авиационната компания Opener Inc. представи новия си едноместен самолет BlackFly, който е Персонално въздушно превозно средство (Personal Aerial Vehicle) и първият в света ултра лек, изцяло електрически самолет с вертикално излитане и кацане (VTOL).