Снимки

Въздухът в Пловдив е замърсен с фини прахови частици над нормата само в определени часове. Повишени са показателите, отчитани от станциите в града, след 19 часа и за времето от 10 до 13 часа в дните от 1 до 5 януари 2017г., както и на 11 януари и на 12 януари. Превишенията на средно денонощната норма са между 1 и 3 пъти, като в тези дни и часове в Пловдив почти е нямало ветрове. Това съобщиха от пресслужбата на РИОСВ Пловдив. Оттам уточниха, че периода от 6 до 9 януари 2017 г. не са констатирани завишения на стойностите на средно денонощната норма.

В Пловдив 80 дни през 2016 г. са били с превишения на нормите с размер 10 микрона, измерени на АИС „Каменица“ (фонов пункт, даващ представа за състоянието на въздуха в града). За сравнение през 2015-а дните със завишения на ФПЧ10 са 69, а през 2014 – 78. Пловдив не е в челната класация на градове с трайно замърсен въздух. Има замърсявания през зимния сезон и това се наблюдава във всички населени места, заради използването на твърди горива  за отопление от населението.

Най-съществено влияние върху качеството на атмосферния въздух (КАВ), по отношение на фините прахови частици, се наблюдава през зимните месеци. Това се дължи на използването на твърди горива за отопление в битовия сектор, следвано от транспорта, състоянието на пътната настилка и прилежащата инфраструктура, строителните дейности и не на последно място – промишления сектор. Нормативно определена е средногодишна норма (СГН) за опазване здравето на хората от 40 µg/m3 фини прахови частици с размер 10 микрона (ФПЧ10). През 2015-а средногодишната концентрация е била 39,7, което означава спазване на това изискване за опазване на човешкото здраве.

Климатичните условия оказват също значително влияние върху КАВ. За района на Пловдив са характерни неблагоприятни фактори, като топографски особености (котловина) и климатични условия (ветрове под 1,5 m/s през до 280-290 дни и инверсия), което възпрепятства разсейването на локално емитираните замърсители.

Гражданите трябва да се ориентират към използването на градския транспорт, споделени пътувания с автомобили, използване на друг тип отопление (газ, ТЕЦ или дори ток) или ако се отопляват на твърдо гориво да използват енергоефективни котли и печки, висококалорични въглища с ниско съдържание на сяра и суха, а не влажна дървесина. С до 40% намаляват вредните емисии при отопление с изсъхнали дървета. За да се намалят концентрациите на замърсители в населените места, се препоръчва почистване на комините всяка година, защото това подпомага доброто разсейване на изпусканите газове във въздуха.

МОСВ води последователна политика за ограничаване на замърсяването на атмосферния въздух в страната и подкрепя общините в усилията им за справяне с проблема. По новата Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020“ през 2017 г. ще бъде открита процедура за намаляване на замърсяването с фини прахови частици и азотен оксид. Тя е с бюджет 111 млн. лв. и по нея ще могат да кандидатстват общини с нарушено качество на въздуха.

С промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух от 2015 г. на общините бяха дадени по-големи правомощия за ограничаване на вредното въздействие на битовото отопление и транспорта върху атмосферния въздух в градовете. Кметовете могат да определят зони с ниски емисии на вредни вещества, в които да се въведат ограничения за дейности, които водят до замърсяване. Градоначалниците могат да ограничават движението на автомобили или употребата на определени видове горива за битово отопление на гражданите.

След 2011 г., независимо че на много места нормите все още не са постигнати, има устойчива тенденция за подобряване качеството на атмосферния въздух както в страната, така и в Пловдив.

Опазването чистотата на въздуха е акцент и в образователно-информационната кампания на МОСВ „Яко е да си еко“, както и на инициативата на РИОСВ – Пловдив „Да бъде по-чист, по-зелен и по-красив моят Пловдив“, която успешно провеждаме вече 2 години сред подрастващите. 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Кадри от Чинията влязоха в реклама на Пежо

Двусекунден кадър от вътрешността на монумента Чинията на връх Бузлуджа са включени в рекламен клип за новия модел на Пежо, рекламата е заснета през 2017 година и е видяна от хиляди потребители на YouTube.

Църквата прославя мироносица и равноапостолна Мария Магдалена

Православната църква прославя светата мироносица и равноапостолна Мария Магдалeна. Името  произхожда от наименованието на град Magdala Nunayya, което преведено от иврит означава "колоната на рибарите". Това бил древен град в Галилея, който се счита за родното място на Мария Магдалена.

Лятото се завърна, валежи само в Източна България

Денят ще бъде слънчев, около и след обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места, главно в Източна България и планинските райони ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще е почти тихо.