Снимки

Не съм усетил никакви политически намеци за избора на председател на ВАС. Това каза пред БНР представляващият новия ВСС Боян Магдалинчев по повод отказа на президента Румен Радев да подпише указ за назначението на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд. По думите му предстои дискусия във ВСС как ще се действа при тази ситуация. Магдалинчев изрази своето мнение, че трябва да пристъпи към прегласуване на кандидатурата на Чолаков и ако не се събере необходимото мнозинство, което според закона е 17 гласа, трябва да се открие нова процедура, с нови участници, но в надпреварата могат да участват и кандидатите, които са се явили на предишната процедура.

Въпреки че номинацията му за ВСС беше издигната от ГЕРБ, представляващият ВСС обясни, че не се е виждал с никого от партията. „Не са ме изслушвали никъде. Не са ме викали никъде. Не са се обаждали никъде. Ако има нещо Борисов или Цветанов и ако е нещо официално, съм готов да се срещнем по начините и правилата, които са предвидени. Не е нормално противопоставянето. Нормално е да се води един разумен диалог, без намеса в работата на едната или другата власт“, обясни той. По думите му интересът към ВАС и неговият бъдещ шеф е обясним, тъй като именно този съд осъществява контрол за законосъобразност върху цялата администрация в страната. Магдалинчев изрази надежда, че отношенията в този ВСС ще са по-различни от предишния. „Такава работа, каквато беше в предишния състав на съвета, няма да е в интерес нито на магистратурата като цяло, нито за обществото, нито за отделните магистрати. Трябва да се преодолеят всякакви различия и противопоставяния в интерес на работата, която чака членовете на съвета“, посочи още той.

 

 

 

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Деца с дълги коси аут от водните пързалки

Деца с дълги или неприбрани в гумени шапки коси не бива да бъдат допускани да ползват водните и другите атракциони по морето. Това информираха от Комисия за защита потребителите (КЗП). От там уточниха, че при неспазване на това изискване има повишен риск от нараняване на децата.

Подозират Лозан в натиск на съдии

Нов скандал с подозрения за натиск върху магистрати от страна на шефа на КВС Лозан Панов се развихри на заседанието на Висшия съдебен съвет във вторник.