Снимки

- Г-н Иванов, след избухналия скандал около Facebook кажете можем ли да се предпазим от манипулации в социалните мрежи и от присвояване на лични данни? За какво да внимаваме?

- Целта на Facebook, Google, YouTube и която и да е социална мрежа е да ви държи максимално дълго във въпросния сайт и да ви облъчи с максимално количество реклами и различни продукти. Затова съветвам потребителите, когато дадено приложение ви предложи да ви създаде профил как например ще изглеждате след 30 години или пък бихте изглеждали като звезда, обикновено кара потребителите да излязат от социалната мрежа и отново да си въведат потребителското име и парола. При такъв сигнал трябва да знаете, че някой в този момент ви краде профила. Facebook няма такава практика, напротив. Те ще се постараят да ви задържат възможно най-дълго време в тяхната страница, за да разберат какво харесвате като приложение. По този начин искат да ви съставят още по-точен профил, който впоследствие да продават. Така че забравете като легитимна практика такива приложения. Също така трябва да внимавате, когато харесвате страници и инсталирате приложения. Повечето от тях искат да дадем разрешение до различна информация от профила ни. Обикновено потребителят се съгласява само и само за да продължи и не чете условията.

- Създателят на WhatsApp Браян Ектън дори призова всички потребители на Facebook да изтрият профилите си в социалната мрежа. Необходимо ли е да достигаме до такава крайност, или просто трябва да внимаваме какви данни посочваме?

- Добре е да се дават такива съвети, само че те са трудно осъществими. В крайна сметка Facebook е легитимно приложение за комуникация и бих казал, че да изтриете профила си, е твърде крайно. Трябва обаче да знаете следното нещо. В момента, в който сте инсталирали Facebook приложение на вашия смартфон, а не на компютъра, вие реално давате достъп до целия си живот, социалната мрежа ви анализира във всеки един момент. Дори когато не сте отворили приложението. Проверяват обажданията ви, с кои телефони работите през деня, дали вие или вашите приятели имат рожден ден. Вариантът да не се стига дотам е да използвате социалната мрежа само през компютър и да няма постоянно логване от телефона ви. Иначе всичко се рапортува на Facebook, без да ви питат искате ли или не.

- Трябва ли тогава да внимаваме какви снимки лайкваме, какви текстове, къде сме на почивка?

- Да внимаваме, е силно казано. Това влияе на нашия профил. Според това какви текстове четем и какви снимки лайкваме Facebook изгражда този профил, за който говоря, и го продава срещу пари на съответните рекламни агенции, които търсят конкретни хора.

- Кажете каква информация дава за нас профилната ни снимка, показва ли възгледите ни, какви сме като личност?

- Да, показва го. Профилът се изгражда по най-различни ключови показатели - по думите, които най-често търсите, по текстовете, които четете, изграждат профил за политическите и социалните ви пристрастия, също това кое негативно влияе на вашите настроения. Оттам насетне по списъка с приятелите, събитията, на които се записвате, че ще отидете, допълват картината за вашия характер. В крайна сметка това може да предвиди с огромна точност за кого бихте гласували на следващите избори или дали бихте харесали даден продукт или услуга. Като хора ние всъщност сме много предвидими, защото имаме постоянни навици, разглеждаме едни и същи неща. Facebook дори може да чете данни от смарт устройства - да речем смарт гривни, и всичко останало, свързано с телефона ви. Включително в момента, в който ви облъчват с т.нар. фалшиви новини, могат да следят реакцията на пулса ви и да знаят коя новина ви е повлияла положително и коя отрицателно. Това са данни, които се вземат в реално време от смартфона ви. В момента, в който сте си инсталирали Facebook, вие сте се съгласили данните ви да бъдат ползвани.

- Тоест фалшивите новини стават инструмент за манипулация?

- Точно така, те стават основен инструмент за манипулация по начина, по който хората реагират на тях.

- Това може ли да се предостави като информация на някого и говорим ли за престъпление?

- Само по себе си това не е престъпление, въпреки че на някои места се опитват да криминализират фалшивите новини. Изграждането на профили по този начин може да се смята за престъпление. Имайте предвид, че покрай новия европейски регламент ще имате възможност да се откажете от това профилиране във Facebook и те повече да не разполагат с тази информация. Така че от 25 май ще можете да се възползвате от тази опция и да се откажете да ви профилират по начина, по който са го правили досега. И те нямат основание да ви откажат, в противен случай ги грози глоба от 4% от годишния оборот. Това едва ли ще им хареса.

- Какво бихте посъветвали родителите относно децата им, кога да имат профили? Много от тях се представят за по-големи.

- Аз също имам деца. Така че мога да говоря от личния си опит.

- Имат ли профил в социалната мрежа?

- Не, нямат. Контролирам телефоните им със специален софтуер. Единственото, което съм им разрешил, е да използват Viber, защото в училището им това е прието като начин за комуникация. А и те не прекаляват. Смятам, че това е допустимо. Затова съветвам родителите да държат децата си колкото може по-далеч от Facebook, тъй като е изключителен инструмент за манипулация, включително и за създаване на възпитание на децата. Знаете за играта „Син кит“, която се разпространява основно по Facebook и ги кара да изпълняват все по-невъзможни мисии и накрая достигат до самоубийство. На този етап не съм видял социалната мрежа да се грижи по прецизен начин за подрастващите. Има една-единствена услуга, която в общи линии е изключително полезна. Тя действа на следния принцип - ако дете под 16 години е изчезнало и е докладвано за това, снимката му ще бъде изпратена до всички телефони в радиус 200 км от последното място, на което е тагнато, със зов за помощ. Така че посланието достига до много хора в рамките на секунди. Това е положителната страна.

- Създадоха ли социалните мрежи един паралелен свят, в който живеем?

- Смятам, че да. Светът на Facebook е пълен с по-големи или по-малки лъжи. Със самозалъгвания, фалшиви профили, с начина на живот, който искаме да имаме, а не който действително водим. Категорично смятам, че социалните мрежи създадоха фалшиво усещане на хората за това как живеят. Колкото по-бързо се върнем към истината, по-добре за всички нас. Лично аз постнах във Facebook преди няколко години и нямам активност там.

 

Визитка:

Спас Иванов е одитор по информационна сигурност

Компанията му осигурява информационната защита на международната олимпиада по информатика през 2009 г. в гр. Пловдив Лектор и водещ на конференцията за информационна сигурност Reality in the cloud, Катарино 2010 г., и Real security in a digital world, Велинград 2012 г., и 15-ата международна конференция по информационна сигурност и съхранение на данни "Критичното значение на информационната сигурност и съхранението на данните за бизнеса и администрацията", 2016 г.

 

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.