Снимки

Във връзка с международната кампания Movember днес български лекари представиха абсолютно иновативна система за диагностика на рака на простатата. Това е заболяването, което поразява все повече мъже и във все по-млада възраст. По данни на НЦОЗА през 2015 засегнатите от простатен карцином мъже са 438 на 100 хиляди, а през 2016 са 470 на 100 хиляди. Новоткритите случаи през 2015 са 68 на 100 хиляди, а през 2016 73 на 100 хиляди мъже са чули диагнозата рак на простатна жлеза.

НСА съобщава за смъртност от 26.4 мъже на 100 000 именно следствие простатен карцином (данните са за 2016 г.) Основната причина за тази смъртност, настъпила от заболяване, което е асболютно лечимо, е късната диагностика, която прави лечението неефективно.

 В пресконференцията взеха участие доц. д-р Камелия Генова - консултант по магнитно-резонансна образна диагностика, д-р Полина Данаилова – патолог, д-р Фернандо Санча - уролог, д-р Георги Георгиев - уролог, д-р Александър Боцевски - уролог, д-р Горан Деримачковски – уролог.

Те представиха иновативно комплексно изследване - прицелната Fusion биопсия на простатната жлеза представлява истинска революция в диагностика на рака. Тя като с детектор открива подозрителните за злокачествен процес зони и лекаря взима хистологични проби точно от тези места. Така се избягва всяка вероятност да се „пропусна“ рака на простатата. Практически при традиционната биопсия се взимат едва 10-12 точки за изследване, докато при Фюжън биопсията имаме 20,30 и дори 40 биопсични проби. Методът изисква съвместната работа на редица спецалисти: уролог, патолог, лекар образна диагностика.

Методът се ползва в големите болници в Европа и САЩ, разказа испанският лекар д-р Санча, а в България с него първи и засега единствени работят уролозите на Хил клиник.

Фюжън технологията представлява комбинация между изображенията на ядрено-магнитния резонанс и на трансректалната ехография, обясни д-р Фернандо Санча. Това компютърно „наслагване“ дава на лекаря реален 3D модел на простатната жлеза на конкретния пациент. Биопсичните проби се взимат в специална схема, съобразена с този триизмерен модел. Достъпът е трансперинеален (зоната между скротума и ануса), което елиминира риска от инфекции.

От Хил клиник съобщават, че до края на месеца ще предоставят безплатно второ мнение на всички пациенти с простатен карцином. Цената на профилактичен преглед на простатата е намалена наполовина.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

В края на миналата година Общинският съвет гласува за лечебното заведение 200 000 лева

Купуват нови инструменти за Ортопедията във варненска болница

В края на миналата година Общинският съвет гласува за лечебното заведение 200 000 лева

Най-после ортопедията във варненската МБАЛ „Света Анна“ ще се сдобие с нов хирургичен инструментариум, след като болничното заведение е обявило официалната обществена поръчка за доставката.

Осмокласник се заради от сифилис, 25 пипнали болестта тази година

Осмокласник се разболя от сифилис и е най-малкият пациент на Кожния диспансер в Пловдив, съобщиха от РЗИ в града. Той е един от 25-те, които са пипнали болестта тази година. Повечето от тях са на възраст от 22 до 40 години, като над 50% са мъже.