Снимки

Уникален празник на пеперудите си спретнаха стотици кюстендилски деца край село Полска Скакавица. След 4-годишно прекъсване единственият по рода си фестивал беше възстановен, обяви организаторът на проявата Борислав Крумов от Сдружение „Роден край“.

По негови думи целта на празника е възстановяване на традициите и опазване на природните богатства на района. „Не случайно избрахме мястото. В землището на селото се намира Полскоскакавишкият водопад, който е трети по големина в България, с уникални природни дадености и голямо биоразнообразие.

В района се срещат около 600 вида нощни пеперуди и 150 вида дневни пеперуди. Голяма част от пеперудите използват за храна определени видове растения. „Изчезнат ли растенията, изчезват и съответните видове пеперуди. Опазването на това богатство зависи от нас – жителите на района“, коментира още Крумов.

В празника взеха участие ученици от ОУ „Св. Кирил и Методий”, Шесто ОУ „Св. Паисий Хилендарски“, ОУ „Иван Вазов” и ПГИМ „Йордан Захариев”. В програмата бе включено дефиле на стотици деца, пременени като пеперуди, а за кралица бе избрана Виктория Димитрова.

 „Най-емоционално и оспорвано бе дърпането на въже. Силно затруднени от момичетата на Шесто ОУ „Св. Паисий Хилендарски“, спечелиха момчетата от Пето ОУ “Христо Ботев”. За всички участници в атрактивния карнавал бяха подсигурени награди и грамоти, а празникът завърши с много песни, танци и веселие“, обявиха още от Сдружение „Роден край“.

Изследвания върху дневните пеперуди в България се извършват повече от 150 години. Основната причина за това голямо разнообразие от видове у нас е разположението на България в две изключително ясно изразени климатични зони. От друга страна релефът варира от обширни равнинни части до високи планини, а между тях има хълмисти и котловинни местности, което оказва немалко влияние върху видовете, виреещи в дадения район. С две думи голямото разнообразие на климатичните условия, релефа, растителността и даже геоложкия строеж е създало идеалните условия тук да се появят всякакви видове пеперуди, за които цяла Европа би завидяла.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей „Земята и хората” са изложени в галерия „Тунела”

Минерал за 1 млн. долара показват в Двореца в Балчик

Близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей „Земята и хората” са изложени в галерия „Тунела”

Специално селектирана колекция от близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей “Земята и хората” е представена в галерия „Тунела” на културен център „Двореца“ в Балчик. Изложбата е под надслов „Съкровищата на Земята”.

Цяло село италианци искат да са котки

Да ги наричат котки, а не „бролончани“ или човеци настояха в специална петиция до властта в Рим всичките 357 жители на малкото италианско селце Броло ди Нонио. То се намира на височините над приказното езеро Орта, което пък се е ширнало в северозападната част на Апенините, недалеч от Торино и Милано. И от край време е истинско царство на четириногите домашни любимци и може би те са тачени тъдява дори повече отколкото кравите в Индия.