Снимки

За учебната 2018/2019 г. в средни училища в пазарджишко  са направени предложения за обучение по 8 нови за отделните училища професии и специалности, като по три от тях – „Монтьор по автоматизация“(ПГПТ – Пазарджик),  „Съдебен служител“(ПГИМ – Пазарджик) и „Аниматор в туризма“ (ПГ „Аксаков” – Пазарджик) до момента в региона не се е реализирало професионално обучение. В две средни училища- СУ „Ал. Иванов- Чапай” гр. Белово и СУ „Св. Кл. Охридски” – гр. Ракитово за следващата учебна година е заявен план-прием само за професионално обучение по нови за училищата професии, съответно „Системен програмист”(СУ – гр. Белово), „Монтьор на транспортна техника” и „Фризьор”( СУ – гр. Ракитово). Това стана ясно от план-приема за новата учебна година в област Пазарджик.Всички предложения на директорите за прием по нови професии са подкрепени от местния бизнес, като са постигнати договорености за провеждане на практиките в реална работна среда и модернизация на наличната база и техника за нуждите на обучението по съответната професия и специалност. В предложението на Регионалното управление на образованието в Пазарджик за прием по професии и специалности са включени и паралелки – дуално обучение, към които се наблюдава засилване на интереса от страна на учениците и техните родители. За цялата област, прием в тази нова форма на обучение ще има в три професионални гимназии- в Панагюрище в ПГИТМТ по професиите-минен техник, минна електромеханика; техник на прецизна техника/лазерна и оптична техника; хотелиер и машинен техник В Професионалната гимназия по химични и хранителни технологии м Пазарджик пък са заявили обучение по професията химик-технолог, специалности „Технология на целулозата, хартията и опаковките и „ Технология на фармацевтични и парфюмерийно-козметични продукти. В гимназията по хранително-вкусови технология в Пещера искат да учат за биотехнолог и химик-оператор за фармацевтични и парфюмерийно-козметични продукти.Всички паралелки за обучение чрез работа са заявени от страна на регионалния бизнес, като „Оптикоелектрон груп” АД – гр. Панагюрище, „Биовет” АД – Пещера, „Ди Ес Смит България” АД, „Монди Стамболийски” ЕАД, Камарата на целулозно-хартиената промишленост. При изготвянето на плана по професии за новата учебна година е взет под внимание  броят на завършващите VІІ клас по населени места и общини. Предложението е съобразено е с писмо от МОН с посочени професии и специалности, по  които има най-голям недостиг на кадри в  страната. Предложеният държавен план-прием по професии отговаря на постъпилите заявки от работодателите и техните представителни организации за обучение по определени професии и специалности.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Трите осиротели мечета от Доспат вече са в Гърция

Трите мечата, които бяха открити близо до язовир Доспат преди около месец, бяха транспортирани за Гърция и вече са там. Те ще бъдат настанени в специализиран център за отглеждане на осиротели мечета в южната ни съседка.

Повече психолози и педагогически съветници в училищата

Ще увеличим броя на психолозите и педагогическите съветници в училищата. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев пред „Фокус“. Той припомни, че в бюджета за тази година са били планирани допълнителни средства в размер на 7 милиона лева за увеличаване на броя на психолозите и педагогическите съветници.