Снимки

Средно по 3000 лв. е натрупал всеки трудещ се в личната си партида за втора пенсия. Това показват данни на Комисия за финансов контрол (КФН) към края на миналата година. Според Кодекса за социално осигуряване родените след 1 януари 1960 г. внасят задължителни вноски за втора пенсия. Изчисления на частните пенсионните дружества обаче показват, че средната сума в личните партиди е над 3000 лв. „Сумата е доста по-голяма, заради така наречените „мъртви души” в списъците. Прилагайки реалният брой лица, средната сума ще е 30- 40% по-висока“, обясни Даниела Петкова, председател на управителния съвет на пенсионно-осигурителна компания пред Нова телевизия. Изплащането на вторите пенсии ще започне най-рано от 2021 г., а държавата вече представи концепцията си за изплащане на допълнителните пари за старини. Вариантите, които предлага социалното министерство са три. Първата опция е трудещите се поискат натрупаната им сума да се изплати еднократно или разсрочено. Нея ще могат да изберат хората с малки суми, натрупани в личната им партида, при които месечният размер на втората пенсия е под 20% от минималната сума за старини за стаж, която НОИ изплаща. Ако кандидат-пенсионерите изберат този вариант, то натрупаната в партидата им сума ще може да се наследява. Втората опция също дава право на унаследяване на парите. За да се възползват от възможността да програмирани тегления, месечните плащания на пожизнената пенсия трябва да са между 20 и 50 на сто от минималната пенсия за стаж и възраст. Размерът на сумите, срокът и периодичността на получаването им ще зависят от натрупаното и очакваната средна продължителност на живот на лицето. Последният вариант за пожизнена пенсия ще може да се избира, ако месечното плащане ще е над 20% от минималната пенсия, която се изплаща от НОИ.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Очаквам политика, чиито грешки да не се изкупуват, заяви президентът

Румен Радев: Оставките нямат никакво значение за хората в Странджа

Очаквам политика, чиито грешки да не се изкупуват, заяви президентът

„Първо аз очаквам политика, чиито грешки да не се изкупуват с оставки, които нямат никакво значение за хората в Странджа. Протестът, който постигна някакви успехи, не кореспондира изобщо с техните нужди и тяхното виждане как да възстановят поминъка си”. 

От днес вече е затворено напълно движението по бул.”Монтевидео” от ул.”Боряна” до бул.”Никола Петков”

Тапата по бул. “Васил Левски” продължава и през август

От днес вече е затворено напълно движението по бул.”Монтевидео” от ул.”Боряна” до бул.”Никола Петков”

Ремонтите по бул. “Васил Левски” в София ще продължат и през август. В момента се реконструира отсечката от Ректората до ул.”Граф Игнативв”. След като приключат ремонтните дейност там, ще започне да се работи в участъка от Университета до паметника на Васил Левски.