Снимки

През третото тримесечие на 2017 г. брутният вътрешен продукт на България възлиза на 26,990 млрд. лв. по текущи цени, като на глава от населението се падат по 3810 лв. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ), изнесени вчера.

Сезонно изгладените данни показват растеж от 3,9% на БВП за периода юли-септември в сравнение със същите месеци на миналата година и 0,9 на сто спрямо второто тримесечие на текущата година.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през периода пък възлиза на 23,288 млрд. лв.

През третото тримесечие на тази година относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката намалява до 7,3% – с 0,6 процентни пункта спрямо същия период на миналата година. Индустриалният сектор пък понижава дела си в добавената стойност на икономиката с 0,4 процентни пункта до 28,5%.

За крайното потребление през третото тримесечие на 2017 г. се изразходват 68,7% от произведения БВП.

По отношение на компонентите на крайното използване основен принос за регистрирания положителен икономически растеж имат индивидуалното потребление на фирмите – с ръст от 6,7%, и при домакинствата – увеличение с 4,9%.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Проверяват всяка година качеството на хотелите и кръчмите

Хотелите и кръчмите, които притежават етикет за качество, ще бъдат подложени на ежегодни проверки. Това предвиждат новите промени в Закона за туризма, публикувани за обществено обсъждане. Предложението идва по-малко от месец след обнародването на последните приети корекции в същия нормативен документ.

ЕК задължи „Газпром“ да позволи конкуренти цени за Централна и Източна Европа

Европейската комисия прие решение, с което налага на „Газпром“ редица задължения, с които се отстраняват изразените от Комисията опасения по отношение на конкуренцията и се позволява свободният пренос на газ на конкурентни цени на пазарите на газ в Централна и Източна Европа в полза на европейските потребители и предприятия, съобщиха от ЕК.

България свободна от класическата чума по свинете

Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) официално призна България като държава, „свободна от класическа чума по свинете“. Това става по време на Генералната сесия на организацията, която се провежда тази седмица в Париж, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).