Снимки

Скоро няма да се поставят обикновени стъкла на прозорците. Завесите и щорите ще бъдат заменени от различни интелигентни прозорци, които могат да се тонират или да се матират при команда, а сега германски инженери демонстрира нов дизайн. Наречените Large-Area Fluidic Windows (LaWin), използват железни частици, поставени в течност, които спират слънчевата светлина на различни нива и събират топлинна енергия от слънцето.


Повечето от интелигентните системи за прозорци са електрохромни, което означава, че променят цвета или прозрачността си при подаване на електрически сигнали преминаващи по проводници, вградени в стъклото. Това позволява на потребителите да матират прозореца, ако искат едновременно да не се вижда, но да пропуска естествена светлина или да затъмнят стъклото, за да запазят къщата хладна.

Тази нова система има подобни приложения, но използва съвсем различен подход. Интелигентния прозорец използва магнитни наночастици от желязо, които са поставени в течност, съдържаща се във вертикални канали в самото стъкло. Тези частици матират прозореца, блокирайки светлината до различни степени и поглъщат топлина, когато е необходимо. Когато потребителя иска да направи стъклото прозрачно, LaWin задейства магнити, които изтеглят тези частици от течността.

„Основната характеристика е използването на течности в прозорци и фасади, например като топлоносители позволяващи допълнителни функции”, казва Лотар Вондрацки, координатор на проекта. „За тази цел ние разработваме нови стъклени материали, в които са интегрирани големи структури от канали, които се използват за циркулация на функционални течности. В зависимост от броя на железните частици в течността самата течност приема различни нюанси на сивото или дори става напълно черна. Това позволява автоматично да се регулира пропускливостта на светлина или да се събира слънчева топлина, която след това може да бъде използвана в сградата.”

По отношение на извличането на топлина за площ, учените казват, че системата е ефективна, също колкото и слънчевите топлинни инсталации. Екипът също така казва, че не е обходимо електричество на прозорците, тъй като включването на системата за улавяне на частиците е в отделен резервоар.

Системата LaWin може да бъде по-трудна за производство, тъй като специалните канали трябва да бъдат вградени точно в стъклото, но според изобретателите, тези прозорци трябва да функционират докато сградата се използва. Настоящите прототипи са били произведени с размер от 200 кв. м., като технологията ще бъде мащабирана спрямо стандартните размери на прозорците, както и стъклопакети с два и три слоя.

Основната цел е да се намалят разходите за енергия, по отношение на отоплението и охлаждането на сгради, което съставлява голям процент от потреблението на енергия. Дизайнът вече е финансиран с няколко милиона евро, а търговското приложение е планирано за по-късно през 2018 година.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Имота се намира на върха на оптично влакно

Нанофабрика изгради най-малката къща

Имота се намира на върха на оптично влакно

Малките къщи, добиват все по-голяма популярност. За да демонстрират възможностите на нова нанороботизирана система, френски учени изградиха микро къща на раздвоения край на оптично влакно.

Газ поддържа мотоциклета в траектория

Система на Bosch прави мотоциклетите по-безопасни

Газ поддържа мотоциклета в траектория

Производителите на мотоциклети се стремят да ги направят колкото е възможно по-безопасни и обикновено за това се грижи електроника, като контрола на сцеплението, ABS в завой и електронното окачване.

Устройството изгражда обекти без нагряване

Заработи най-големия 3D принтер

Устройството изгражда обекти без нагряване

Австралийската компания Titomic представи най-големият 3D принтер за метал, в света, в напълно автоматизираното си съоръжение в Мелбърн.