46 места в европарламента чакат  депутати от нови държави

46 места в европарламента чакат депутати от нови държави

73-ма британци напускат ЕП на 1 февруари

Четиридесет и шест свободни места останаха в Европейския парламент, след като депутатите одобриха с 621 гласа "за", 49 "против" и 13 въздържали се споразумението за оттеглянето на Великобритания от ЕС. В пленарната зала председателят на ЕП Давид Сасоли подписа документа, с който парламентарната процедура се изчерпва. След като споразумението влезе в сила в полунощ на 1 февруари централноевропейско време, европарламента ще напуснат 73-ма британски евродепутати. 27 от местата им ще бъдат преразпределени сред 14 държави членки, а останалите ще са заделени за потенциални разширявания на ЕС и за евентуално създаване на транснационални листи.

Новият Европарламент от 1 февруари ще има общо 705 евродепутати.

На изпроводяк Сасоли благодари на британските евродепутати за приноса към институцията. След гласуването повечето евродепутати станаха на крака, хванаха се за ръце и изпяха шотландската песен Auld Lang Syne, известна на френски със заглавието "Това е само довиждане", а на български изпята от група "Тоника" ("За старата любов"). Камерите показаха отблизо много разплакани лица. Един от идеолозите на Брекзит

Найджъл Фараж и неговите сподвижници пък развяха британски знаменца

докато на мониторите в европарламента пишеше „It's not Goodbye, it's aurevoir“ - или не е сбогом, а е довиждане.

Малко по-рано еврокомисията прие работната си програма за 2020 г., сред чиито приоритети е и започването на преговори за членство със Северна Македония и Албания. Работната програма на ЕК включва конкретни стъпки, които изпълнителната власт на ЕС ще предприеме през годината за постигане на политическите ангажименти, формулирани в началото на мандата. Това са екологичен преход, дигитално общество, по-голяма устойчивост на икономиката и по-силната роля на Европейския съюз на световната сцена.

Именно в тази област е споменато

разширяването на Евросъюза

и по-специално започването на преговорите със Северна Македония и Албания през 2020 г.

„Европейският съюз се ангажира да задълбочи партньорството си със Западните Балкани, регион, с който споделя много. Надеждната перспектива за присъединяване на региона е от първостепенно стратегическо значение за Европейския съюз и за самия регион, което ще бъде потвърдено от приноса на Комисията за срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Загреб през май 2020 г.“

Европейската комисия обещава “да продължи да настоява за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания”, като същевременно ще се посвети на подобряване на процеса на присъединяване към ЕС чрез нова методология и по-силна инвестиционна рамка.

Западните Балкани и Африка са основните приоритети на Европейската комисия по отношение на външната политика и ролята на ЕС в света. ЕС ще “продължи да се бори” за “ред, основаващ се на правила” и всички инициативи на работната програма ще имат силно външно измерение за засилване на геополитическата роля на Европейската комисия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.