Татуировките бързо се превръщат в нещо повече от средство за себеизразяване и скоро те биха могли да имат по-практични приложения, като да проследяват нивата на алкохол в кръвта или да превърнат кожата в сензорен екран. Сега екип от Харвард и МИТ е разработил умно мастило, което може да направи татуировки, които следят биометрични данни като нивото на глюкозата според което променят цвета си.

Понастоящем телесните биопоказатели може да се следят от безброй устройства, но те обикновено се нуждаят от батерии за захранване и безжични комуникационни системи за предаване на данни.

Използвайки био мастила, татуировката на Харвард и МИТ работи, като реагира на прости химически реакции и не изисква енергия за обработка или предаване на данни.
Мастилата взаимодействат с междуклетъчната течност на организма, която прехвърля хранителните вещества в клетките и изхвърля отпадъците от тях. Течността работи заедно с кръвната плазма, което означава, че може да е добър индикатор за химичните концентрации в кръвта в даден момент.

Учените наричат ​​своя проект Dermal Abyss и две различни форми на мастилото досега са изпробвани върху ин витро създадени парчета свинска кожа.

Едната татуировка е предназначен да следи нивата на кръвната глюкоза на пациенти с диабет, променяйки цвета си от зелено до кафяво, когато тази концентрация се увеличава. Вторият тип проследява концентрацията на натрий, за да се предотврати дехидратация, като става по-светло зелена, колкото повече натрий се открива.
Идеята е пациентите да следят определени биометрични показатели само като погледнат татуировката си, но разликата в цвета може да не е винаги да е ясно забележима с просто око. За да се вземат по-точни показания, екипът е разработил и приложение, което може да анализира тези биометрични данни чрез сканиране или снимка на татуировката.
Dermal Abyss в момента е само доказателство на идеята, но учените казват, че след време ще може да следи различни биометрични показатели. Поверителността би била проблем, тъй като хората може да не искат да носят буквално своя здравен картон на ръката си, но за да се справят с това, учените казват, че самата татуировка може да бъде направена да се вижда при определена светлина. Например, био мастилото следящо нивото на натрия се вижда само при синя светлина.
Татуировките не издържат много дълго в момента и въпреки че изследователите работят за подобряване на трайността на мастилото, но това може да е преимущество, а не недостатък. Екипът вижда възможност за създаването на татуировки, които наблюдават показателите на тялото както за кратки, така и за дълги периоди от време, в зависимост от нуждите на пациента.

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Усмивката, речта и движенията показват състоянието на потребителя

Приложение за телефон открива признаци на инсулт

Усмивката, речта и движенията показват състоянието на потребителя

Вече има приложения, които са способни да доловят сърдечни проблеми, които може да причинят удар. Испански учени са разработили приложение за Android, което позволява на потребителите да разберат дали всъщност са преживели инсулт, и ако е така, да получат помощ.

LiveTag използва Wi-Fi сигнали

Лепенки правят предметите умни

LiveTag използва Wi-Fi сигнали

Интелигентните, свързани към интернет устройства, наистина биха улеснили ежедневието, но те обикновено трябва да бъдат оборудвани с електроника, захранвана от батерии. Това може скоро да се промени, ако Wi-Fi системата LiveTag, достигне производство.

Lockheed Martin ще работи по ракетите

САЩ разработва свръхзвукови ракети

Lockheed Martin ще работи по ракетите

Американските военновъздушни сили (US Air Force), изглежда приемат сериозно заплахата от свръхзвукови ракети, след като днес възложиха на Lockheed Martin втори договор в размер на $ 480 млн., за да разработят прототип на ракета, способна да лети със скорост надвишаваща пет пъти скоростта на звука. Оръжието Air-Launched Rapid Response Weapon (ARRW) е част от усилията да се „опознае изкуството на възможното” с цел да бъде осигурена свръхзвукова ракета за ВВС на САЩ до 2021 г.