Фармацевти искат закон за аптеките

Фармацевти искат закон за аптеките

Българският фармацевтичен съюз настоява да се приеме Закон за аптеките. Целта е с бъдещият нормативен документ да се гарантира равномерният и непрекъснат достъп до лекарства и фармацевтични услуги в страната. Това съобщиха от съсловната организация.

България е на трето място в Европейския съюз по брой на аптеките на глава от населението, но на последно по достъп до фармацевтични услуги. Това заяви Светослав Крумов–главен секретар на Българския фармацевтичен съюз (БФС) по време на форум на съсловната организация, който се проведе във Варна.

Той обясни, че фармацевтичната услуга се определя не от броя на аптеките, а от разпределението на аптечната мрежа, обема дейности, които тя осигурява, магистър-фармацевтите, които ги извършват и цената на извършваните услуги. Причината за тази негативна тенденция е липсата на демографски, географски критерии и механизми за ефективна държавна регулация при разкриването на аптеки, категорични са от Българския фармацевтичен съюз.

 Към момента държавата, на практика, абдикира от отговорността за гарантиране на равномерен достъп до фармацевтична услуга и лекарствена терапия, заяви председателят на съюза проф. Илко Гетов. Според него, както и колегите му, най-добрият начин за решаването на този проблем е в приемането на отделен закон за разпространението и достъпа до лекарства. В него трябва да бъдат разписани националните решения и държавната политика, които ще гарантират достъпа на гражданите до лекарства и фармацевтични услуги.

 

В 7 области на страната Пазарджик, Перник, Разград, Силистра, Сливен, Търговище и Ямбол няма нито една аптека, която да изпълнява целия пакет от услуги, предназначени за домашно лечение, които се покриват изцяло или частично от НЗОК. Данните са от уеб платформата „мАптека“ www.mapteka.bg, която Българският фармацевтичен съюз разработи през миналата година. В нея е събрана и визуализирана информацията от няколко институционални регистри на Министерството на здравеопазването, Изпълнителна агенцията по лекарствата, Регионалните здравни инспекции, Националната здравноосигурителна каса и Българския фармацевтичен съюз.Според статистиката в област Варна в 10 общини липсват аптеки предоставящи тези услуги. Това са община Аврен, Аксаково, Белослав, Ветрино, Вълчи дол, Девня, Долни чифлик, Дългопол и Суворово, които са  с общо население над 100 хил. души.

Ненормалната конкурентна среда и изкривяванията на пазара както при аптеките така и при търговците на едро стимулират сивия сектор от паралелния износ на жизненоважни и животоспасяващи лекарства. Само през м. януари на т. г. на горещата телефонна линия в съюза са постъпили над 130 сигнала от пациенти за частична или пълна липса на определени видове инсулин в различни части на страната.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.