Снимки

Върховната административна прокуратура даде на съд решението, с което КЕВР повиши с близо 30% цената само на газа от 1 април, съобщиха оттам. Причината е, че според държавното обвинение не са спазени изискваните от закона правила за ценообразуване – прозрачност на определяне на стойността на синьото гориво и икономическа обосновка за възстановяване на разходите. Според държавното обвинение увеличението на цената на газа е извършено и в нарушение на законовите разпоредби, според които цените на тези услуги се променят въз основа на независимост, безпристрастност, професионализъм, почтеност, последователност, публичност и прозрачност на действията на КЕВР. В съобщението на прокуратурата изрично се посочва, че на заседанието, на което регулаторът вдигна цената, дори не е била обсъдена информация, която иначе КЕВР е изискал от „Булгаргаз“ в качеството му на купувач на синьото гориво и на един от продавачите - „Петрокелтик“, а направо е приел за даденост изявлението точно с колко трябва да се вдигне газът и защо, като е направил съвсем малки корекции.

При детайлно прочитане на решението на КЕВР, оспорено вчера от прокуратурата, всъщност лъсва, че регулаторът буквално е обслужил интересите на газовия барон „Овергаз“. Причината е, че вместо както първоначално е било предложено от „Булгаргаз“ таксата за пренос по мрежата в размер на 19,73 лева за 1000 куб. м. (без ДДС и акцизи) да бъде плащана само от „Овергаз“ като наказателна санкция заради кризата отпреди 2 години, КЕВР приема без оспорване твърдение на обществения доставчик по време на самото заседание, че това няма как да се направи в момента. Така решава, докато бъде изготвена методология как точно да става това, въпросната такса да бъде прехвърлена на клиентите. А не да се плаща от „Овергаз“. В резултат на това клиентите реално ще плащат близо 36% увеличение на газа, а не официално обявеното малко под 30%, обясниха експерти пред Агенция „Монитор“. Самият регулатор от години е оглавяван от изключително близък до Иван Костов експерт – бившия депутат от ДСБ Иван Иванов.

 

 
 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Академията на МВР стана Фрог-академия, спуска опорки по заръка на Василев

Академията на МВР се превърна във Фрог-академия, като буквално бомбардира силовото ведомство с фалшиви новини всеки ден през сайта „Фрогнюз“. Интернет страницата е собственост на агента от ДС с псевдоним Академик, иначе познат като Огнян Стефанов.