Бум на летен „грип” има в страната. Заразата е обхванала всички области в страната. Проявява се с висока температура, отпадналост и диария. Това става ясно от справка на Националния център за заразни и паразитни болести и Столичната регионална здравна инспекция.

278 случая е регистрирала Столичната регионална здравна инспекция само за петте работни дни на миналата седмица. От тях половината са изразени с остра диария. 118 са били пациентите с летен грип в Бургас, като 13 са били и с тежък ентероколит, в Стара Загора те са били 103, подобна е ситуацията и в останалите региони.

Заболелите са много повече. Ако инфекцията протича по-леко, те не ходят на лекар и се самолекуват, коментираха от общопрактикуващите лекари.

Като крайно коварни определи летните инфекции водещият вирусолог от Института по митробиология на БАН акад. Ангел Гълъбов.

Предаването им не е само по въздушно-капков път, т.е. при кихане и кашляне. То е свързано с мръсните ръце и с недостатъчно грижи, чистота и контрол на местата, където се приготвя храна, каза той.

Чистите ръце и вниманието към храните са много важни. Децата трябва да се научат да си измиват ръцете, защото ентеровирусите са над 100, каза още акад. Гълъбов и припомни, че заболяването се нарича най-общо и разговорно летен грип. Той обясни, че вирусите са устойчиви и се запазват по дръжките и облегалките в градския транспорт.

Трябва да бъдем много внимателни, предупреди акад. Ангел Гълъбов. Борбата срещу летните вируси и инфекции трябва да върви с добра хигиена, посочи още водещият вирусолог.

Летният грип започва с температура, продължава с повръщане и диария.

Междувременно, педиатри припомниха, че от тази година държавата заплаща за ротавирусни ваксини за бебета над 6-седмична възраст.

Превенция на заболяването може да се осъществи чрез въвеждането на ефективна профилактична програма за прилагане на ротавирусни ваксини, чрез която да се постигне предпазване от умерено тежки и тежки форми на ротавирусен гастроентерит. Това уверяват експерти от Световната здравна организация, която препоръча въвеждането на новава ваксина в имунизационния календар на децата.

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Откриха древни вируси, непознати днес

Преди 15 000 години водата по повърхността на Тибетското плато замръзва и става част от по-голям глетчер, вече образувал се в същия район на Земята по това време. Още тогава в дебрите на синия лед се консервират милиони микроорганизми, много от които с времето умират, а единственото доказателство, че някога са били там - техният геном - бавно се разгражда.

За да проверят как протича този процес за милиони непознати организми, през 2015 г. американски и китайски учени пускат сонда в един от ледниците на азиатското плато. Днес, пет години по-късно, резултатите от този научен труд са налице, а само преди дни данните от него бяха публикувани в предварителен доклад на сайта bioRxiv.