Снимки

Работим по пътна карта за съгласуване на основните туристически събития на България и Русия. Стиковаме програмите си, за да може туроператорите и туристите от едната държава да са наясно с планираните туристически събития на другата, заяви зам.-министърът на туризма Милко Теофилов, който уточни, че около тази идея са се обединили с Олга Ярилова - директор на департамента по туризъм и регионална политика в Министерството на културата на Русия.

Двамата водят делегациите на страните си на форума „Духовни и историко-патриотични маршрути в Русия и България“, който се провежда в курорта „Св. Константин и Елена” край Варна. Събитието се организира от Министерството на туризма на България и Министерството на културата на Руската федерация и е част от програмата на Дните на руската духовна култура в България. Форумът бе открит с приветствие от името на министър Николина Ангелкова, в което тя заявява, че „Русия е изключително важен генериращ пазар за българския туризъм и Министерството на туризма полага последователни усилия за гарантиране на най-добрите условия за посрещане и престой на руските гости. Те заеха 4-то място в класацията на Националния статистически институт за чуждестранните туристи, посетили страната ни през 2016 г. с над 580 000 посещения и ръст около 20 % спрямо предходната година“.

„Руските туристи са изключително ценни за България и те трябва да бъдат запознати, освен с морските и зимните почивки, но също и с възможностите на страната ни за поклоннически, културно-исторически, СПА, голф, кулинарен туризъм“, заяви зам.-министър Теофилов. И се обърна към гостите от Русия с „Очакваме ви тук и като туристи!“

В отговор Олга Ярилова отбеляза: „Ние с удоволствие ще синхронизираме и дори ще разместим нашия календар така, че той да съвпада с българския. Така ще може всички от туристическия бизнес в Русия да са информирани за възможностите на туризма в България. Ще ползваме за целта и туристическите си информационни центрове“, посочи още тя. И поясни, че може да бъде създадено приложение, посветено специално на България. „Руската федерация има програма за обмен на студенти и практики и това е един от начините за справяне с недостига на кадри през активния летен сезон в България, заяви още Ярилова. За нашите студенти е уникална възможност да практикуват в българските курорти, а бизнесът в България ще получи обучени кадри с руски език. Може да направим предложение и за обмен на кадри с България“, посочи още руската представителка. И допълни, че имат университети, които с удоволствие ще изпратят своите най-добри възпитаници в страната ни. За по-добро сътрудничество и повишаване на туристопотока между България и Руската федерация се обмислят тематични срещи с туристическия бизнес, както и разговори по региони, за да се създадат много широки връзки.

По-късно при презентациите на руските и българските региони Теофилов и Ярилова обсъдиха и възможността български деца да бъдат включени в програмата на Руската федерация „Опознай Русия“, по която детски групи от Австрия, Сърбия, Словения и Гърция пътуват в Русия. Олга Ярилова сподели, че след като е видяла красотата на България и прекрасното море първото, което ще направи, като се върне у дома, е да препоръча България на децата и близките си. На форума край Варна бяха представени поклоннически и културно-исторически маршрути на Русия и на България с участие на представители на Българската православна църква. Религиозният туризъм е начин интересът на руснаците към българското море и ски да се разшири с турове през цялата година, бе едно от посланията на форума. На срещата в „Св Константин и Елена“ бе подписано споразумение между Българската асоциация на туристическите агенции и Съюза на туриндустрията на Русия, както и споразумение за сътрудничество между Държавното автономно учреждение на Тюменска област и Бургаската регионална туристическа асоциация.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ЕК поиска Airbnb да работи по европейските правила

Европейската комисия и органите за защита на потребителите от ЕС призовават Airbnb да приведе общите си условия в съответствие с правилата на ЕС за защита на потребителите и да осигури прозрачност при представянето на цените, съобщиха от ЕК.

6 455 684 лева постъпиха по набирателната сметка на агенцията

Близо 6,5 млн. лева от просрочени задължения събра НАП Добрич

6 455 684 лева постъпиха по набирателната сметка на агенцията

6 455 684 лева просрочени данъчни и осигурителни задължения постъпиха по набирателната сметка на НАП Добрич до средата на юли, след предприети действия от публичните изпълнители в местния офис на приходната агенция.