€458 млн. ни дава ЕС фонд за борба с климатичните промени

€458 млн. ни дава ЕС фонд за борба с климатичните промени

458 млн. евро отпуска на България ЕС фонд за борба с климатичните промени, съобщава платформата за устойчиви финанси и отговорни инвестиции Novethic.

От него Полша ще получи най-много средства, максималните 2 млрд. евро или 27% от помощите. Страната е с най-голяма заетост в добива на въглища и лигнит - около 2 млн. души. Следва Германия, която може да получи 877 млн. евро (11,7% от помощите). Румъния е трета (757 млн. евро), следвана от Чехия (581 млн. евро), Франция (402 млн. евро), Италия (364 млн. евро), Испания (307 млн. евро) и Нидерландия (220 млн. евро).

В списъка на Брюксел нито една страна няма да бъде изключена. В него е предвидена минимална помощ от 6 евро на човек от населението. При разпределянето на средствата са приложени точни критерии като парниковите емисии от промишлени сектори в региони, където въглеродните емисии надвишават средните за Европа (този критерий участва в 49% от случаите). Взети са предвид и делът на заетостта в тези сектори със силен въглероден отпечатък (50%), както и делът на производството на шистов петрол и торф.

ЕК комисия трябваше да обяви в края на февруари разпределението на помощите от Фонда за справедлив преход, но всъщност го направи ден след представянето на своя механизъм за финансиране на Европейския зелен пакт. Както се очакваше, Полша ще получи най-много, следвана от Германия и Румъния. Трите страни ще ползват 50% от помощите или 3,6 милиарда

Механизмът за справедлив преход предвижда подпомагане на страните да се откажат постепенно от промишлените сектори с най-големи въглеродни емисии.

Целта на комисията е фондът да стане оперативен от 2021 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.