Снимки

Детска кардиологична клиника е уникална за страната и Министерство на здравеопазването няма да допусне затварянето й. Това заяви през БНТ заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева. Тя коментира казуса във връзка със сигналите на лекари, че детска кардиологична клиника е застрашена, заради липса на средства и недостиг на медицински сестри.

Това е уникална клиника, която работи изключително добре и ние заставаме зад нея и зад това, че трябва да бъде подкрепен бъдещият потенциал на тази клиника. Считаме, че има изключително много резерви в преструктуриране на персонала и на ресурсите за издръжка в лечебното заведение, заяви Начева. Тя припомни, че МЗ подготвя нов модел за финансиране на болниците, който ще бъде прилаган от началото на следващата година.

До края на 2018-а ще стартират обществените поръчки за изграждане на регистър на ражданията и онкоболните, които ще дадат възможност за по-добро разпределяне на парите за тези дейности.

В периода април-септември в електронното здравно досие ще бъде включена и информация за резултати от изследвания и престой в болница на пациентите.

Тя подчерта и че болниците в Ловеч, Враца и Стара Загора ще бъдат оздравени и не се предвижда тяхното закриване.

Междувременно от Националното сдружение на общинските болници предупредиха, че стягат нови протести. Снпоред неговия председател д-р Неделчо Тотев тези лечебни заведения са дискриминирани спрямо държавните лечебни болници и тези със смесена държавна собственост, които били привилегировани. Той заяви още, че обявените от МЗ 30 милиона лева субсидия за общинските болници на практика е за дейност, която те така или иначе заработват.

„Стотинка не е получена до момента, а трябваше да ни преведат траншове за първите месеци за пари, които ние сме се заработили“, заяви и д-р Тотев.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

9 примера за това как сами влияем на сивото си вещество

Неоспорим факт е, че мозъкът е най-загадъчният човешки орган. Учените непрестанно научават за него все нови и нови факти, но въпреки това неизвестните остават много. Руският интернет портал AdMe.ru разказва за най-ярките открития с сферата на изучаването на мозъка.

Това е четвъртият случай само за около месец в пловдивската болница

Спасиха бебе с вроден перитонит

Това е четвъртият случай само за около месец в пловдивската болница

Лекарите от Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ „Св. Георги” спасиха бебе с вроден перитонит, което било докарано в здравното заведение в много тежко състояние, съобщи началникът на клиниката проф. д-р Пенка Стефанова.