60 кадъра
от живота
на Атанас
Атанасов
4

ЛИЦЕ

60 кадъра от живота на Атанас Атанасов

„Най-аристократичният актьор в съсловието” - така шефката на Театър 199 Анна Монова нарече Атанас Атанасов на гала вечерта в театралния салон на НАТФИЗ, с която студенти и приятели изненадаха звездата от „Стъклен дом” и „Жребият”. Поводът - 60-годишнината на актьора. Подобно грандиозно честване никой в НАТФИЗ не можеше да си припомни. Салонът се пръскаше по шевовете и 4 часа не стигнаха, за да бъдат показани 60 кадъра от неговия живот. Да бъдат изброени всичките му роли, да излязат неговите студенти и колеги на сцената да го поздравят. Да си спомнят за някои весели случки, да пеят и танцуват, да разиграят сценки от дипломни спектакли, правени с Професора. „Благодарен съм на Сливенския театър, защото това бяха моите първи седем години в професията. Там станах такъв, какъвто съм – добър и лош”, каза развълнувано Атанасов по повод поздравленията на своите колеги на града на Стоте войводи, където той отива по разпределение след като завършва ВИТИЗ през 1980 г.
С кадри от най-известните му роли си спомнихме за 14-те години, които той отдава на Театъра на армията. И досега те се смятат за „златната ера” на трупата. „Външно затворен, но чувствен”, както е записано в тогавашната му характеристиката, която от сцената на НАТФИЗ му припомни настоящият шеф на армейците Мирослав Пашов.  „Често се шегувахме с Ивайло Христов, че на сцената на Военния театър сме си оставили потта и кръвта. С колеги като Йоско, Меглена, Елена Райнова, Емилия Радева, Мариана Димитрова…Това са незабравими години. Обичам този театър!”
Шефката на Малък градски театър „Зад канала” Бина Харалампиева разказа как по на репетициите на „Евроспорт” голямата Стоянка Мутафова възкликнала:”„Бино ма, той е много добър актьор, аз трябва да се отказвам от тая професия…”. А тогава тя беше още млада, към 82, обясни Харалампиева.
Водещият Малин Кръстев разказа как Атанасов станал асистент в НАТФИЗ. Останали без преподаватели през 1991 г. и той заедно с няколко студента, „шепа лумпени” отишли при Наско във Военния. Той им казал: „Вие сте луди, но за седмица – ще опитам”. „На това ли му викаш една седмица – 26 години!”, запита Малинко от първия му випуск.
На финала актрисата Деси Пашова, която живее в САЩ, просълзи всички с клип, в който тя изпълни мечтата си – да играе заедно с учителя си във „Вуйчо Ваньо”. Задочно тя изпълни откъс от Чеховия „Вуйчо Ваньо” със сянката на учителя си на екрана.
„Обикновено такива неща се правят след смъртта на човека. Не знам как ще ви се отблагодаря! Какво ще правите на 75-ия ми рожден ден, не знам”, пошегува се Атанас Атанасов в типичния си леко черен хумор и така отговори на огромната любов, която му засвидетелстваха много поколения актьори, близки, приятели и колеги.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.