Снимки

- Проф. Кантарджиев, кажете при усложнената обстановка в Румъния има ли опасност от разпространение на морбили и у нас?

- По данни на Националния център по заразни и паразитни болести последният случай на морбили в нашата страна е през февруари 2016 година. Тогава беше заболяла млада жена от Стара Загора, която работи в крайпътно заведение. Според Националната референтна лаборатория по морбили вирусът от февруари миналата година е от генотип H1, който е известен като азиатски щам на морбили и най-вероятно е пренесен в нашата страна от човек, който идва от Средния изток - Пакистан, Индия и др. В момента в Румъния има над 3400 случая на регистрирани заболели, като изводът на Европейския център за контрол на заболяванията в Стокхолм е, че това се дължи на нисък имунизационен обхват. Всъщност имунизационният обхват в Румъния сочи, че около 86% от децата там са ваксинирани. Според препоръките на СЗО децата, които са имунизирани с две ваксини, трябва да са над 95%. Тогава страната е предпазена от разпространение на морбили. Що се отнася до България, отчетите на СЗО я определят като държава във фаза на елиминация на морбили. Тоест шест месеца назад във времето няма никаква циркулация на местен морбилен щам. Последният взрив у нас беше през 2013 година, като в Националния център по заразни болести доказахме 13 случая на морбили от Германия. Генотипът на щамовете, причиняващи този взрив, беше B8, характерен с разпространението си в Западна Европа през 2012 - 2013 година. Морбилният вирус, който в момента причинява епидемията в Румъния, където са засегнати всички области на страната, е от генотипа B3. Той е характерен като циркулиращ в Западна Европа, но е бил внесен там преди години от Африка. В момента няма място за паника. Просто трябва родителите да проверят дали децата им са били ваксинирани при навършване на 1 годинка с тройната ваксина срещу морбили, заушки и рубеола. И ако не, нека го направят сега. Реимунизацията се прави на 12-13-годишна възраст. Поставянето на двете ваксини ги предпазва за цял живот.

- Колко са имунизираните деца у нас обаче, какво сочат данните?

- Според данните на Министерството на здравеопазването имунизационното покритие в страната ни се доближава до препоръчаното от Световната здравна организация - 95%. При нас е близо 90%. Най-важното е ваксините, които държавата купува и които съвсем не са евтини, да се поставят на децата. Ако това не е направено, то в серумите им няма да се открият антитела и много лесно се разбира кой не е ваксиниран.

- Осъзнават ли обаче родителите опасността?

- Според мен я осъзнават, защото преди три години в Германия почина дете и тогава имаше силен обществен натиск ваксините там да бъдат задължителни. При сегашната епидемия има 17 починали и 3400 болни. В нашата страна при морбилната епидемия през 2009 - 2011 година бяха регистрирани над 240 000 болни с 24 смъртни случая.

- Предимно къде бяха тези случаи?

- Където има компактно население, което не е имунизирано. Започна в Бургас, най-голяма епидемия имаше в Сливен, Пловдив, Пазарджик, София и Видин, но сред неимунизирани хора.

- А в кои европейски страни е била най-голяма смъртността вследствие на морбили?

- Една от най-големите епидемии беше във Франция с над 45 000 болни. Обикновено смъртността е един човек на 1000 тежко болни.

- И там ли причината е била заради липса на имунизации?

- Да, става дума за неваксинирани хора или пък една немалка част от болните са ваксинирани само веднъж. Но става дума за малко хора, тъй като ваксината е много ефективна, но е задължително да се направи два пъти.

- Но можем да успокоим хората и да кажем, че тук няма опасност от епидемия?

- Точно така. Нека хората бъдат спокойни. Последните години никога не е имало проблем с ваксината за морбили, рубеола и заушки. Който е искал да бъде имунизиран и да имунизира детето си, е можел да го направи. Отложените по здравословни причини, заради хрема или температура, да речем, може да се ваксинират сега. Това е готовността на държавата за епидемия. Ако ваксините са поставяни, няма никаква опасност от разпространение на морбили.

- Правителството гласува да се отпуснат 20 милиона лева допълнително за ваксини. Това достатъчно ли е?

- Това е навременна мярка. Просто се учудвам как може да се пропусне едно от най-важните неща, свързани с националната сигурност, и едно от първите задължения на Министерството на здравеопазването - осигуряването на ефективни ваксини. След това трябва да мислим за останалите неща - скенери, лекарства и др. Става дума за запазване на здравето на хората.

- Как си обяснявате факта, че през последните години все повече набират сила антиваксърските движения? Мода ли е това?

- Обяснявам си го с отношението на пациентските и неправителствените сдружения, които подклаждат антиваксинални движения. Ако не прозираха икономическите им интереси, щях да имам съвсем друго мнение за тях. Но не бих казал, че тези хора са заинтересовани за здравето на българските деца.

- Много майки обаче наистина отказват да ваксинират децата си, защото са изпълнени със страхове.

- Злоупотребява се със страховете на майките, което може да доведе до нещо ужасно - забавяне на имунизационния обхват. А тези, които подклаждат тези настроения, целят да няма задължителни ваксини и да получат пари, за да промотират някои от тях и по този начин да печелят.

- А можем ли да кажем, че грипът вече отмина?

- Да, вече отмина. По данни на Националния център миналата седмица не сме изолирали грипни вируси. Единствено преди две седмици имаше няколко случая от тип B, и то на места.

- Толкова тежка ли беше зимата по отношение на грипа, както се говореше?

- Наистина грипната епидемия беше много тежка и е сравнима с тази през 2013 - 2014 година. Тогава имаше 2,5 пъти повече болни, отколкото през 2016 година. Тази зима дойде месец по-рано, разви се бързо, но и бързо отмина.

- От какви инфекции има опасност сега?

- Сега трябва да се вземат мерки срещу комарите, когато техните яйца и ларви са във водоемите. Ако се направи, ще се застраховаме от пренасяне на инфекции. Най-опасна е треската от Западен Нил. А когато има треви, парковете трябва да бъдат окосени, за да се предпазим от кърлежи и лаймска болест.

- Какви вируси върлуват в момента и какво предстои с идването на пролетта?

- За началото на пролетта са характерни аденовируси, риновируси и коронавируси. Те предизвикват суха кашлица и болки в гърлото.

- Има ли много случаи сега?

- Много не, но типично за сезона.

- За колко време отминават?

- За около две седмици, както е характерно за тях.

 

Визитка:

Проф. Тодор Кантарджиев е роден на 24 декември 1955 г. в София

Завършва медицина в София

Има специалност по микробиология, имунология и епидемиология на инфекциозните болести

Защитава също магистратура по здравен мениджмънт

Национален консултант по микробиология

Председател на Българската асоциация на микробиолозите

Член е на множество наши и чужди научни дружества, специализирал е в Германия и Великобритания

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето. 

Кръводаряване, не само при нужда

У нас не веднъж проблемът с кръводаряването излиза на дневен ред. Обикновено обаче се сещаме за това, когато стане дума за наш близък, който има нужда от това. Или пък самите ние. Много хора обаче се притесняват заради инфекции и различни зарази. Затова сега кръвта у нас ще бъде изследвана по иновативен и изключително точен метод. Той е от т.нар. NAT технологии и ще замени проверяването й за зарази по стария серологичен начин (виж стр. 6).