Близо 3,6 млн. лв. за ремонтите в  НДК отишли за други дейности (ОБНОВЕНА)

Близо 3,6 млн. лв. за ремонтите в НДК отишли за други дейности (ОБНОВЕНА)

Точно 3 569 439 лв., предназначени за ремонтни дейности в НДК във връзка с българското председателство на ЕС, са отишли за разплащането на други дейности. Това съобщи пред депутатите от специално създадената комисия в НС новият изпълнителен директор на НДК Ангел Митев, който пое поста от обвиняемия вече Мирослав Боршош.
Той уточни, че парите не са изчезнали, а са отишли за други разходи, но не и за председателството. В резултат в сметките на НДК е трябвало да има 9,3 млн. лв. по това перо, но вместо това там имало към момента малко над 5,7 млн. лв. Парите трябвало да са налични, тъй като от преведените от МС 17 млн. лв. за председателството, били разплатени около 7,7 млн. лв.
По-рано в писмо до народните представители самият Мирослав Боршош пък отрече да е имало злоупотреби със средствата за НДК за председателството и изтъкна, че сигналът срещу него бил подаден всъщност от уличен в престъпление по служба с цел набавяне на материална облага бивш служител на НДК. Отказът му да се яви лично пред депутатите от комисията обаче предизвика скандал сред народните представители и взаимни обвинения „чий е Боршош”. В крайна сметка законотворците решиха изобщо да не вземат предвид писмото на бившия шеф на Двореца и да не прилагат документите към него към окончателния доклад на комисията.
По време на заседанието на комисията бе изслушана вицепремиерът за председателството в служебния кабинет „Герджиков” Деница Златева. „Не ми е оказван никакъв политически натиск и не е имало чадър над никого”, обяви тя на въпрос дали е имало подобни практики при решението й да освободи Съвета на директорите на НДК, но да остави Боршош като изпълнителен директор. Тя уточни, че единственият мотив да го запази на поста е бил да няма сътресения в системата, свързана с подготовката на председателството на ЕС, като изтъкна, че не е бил освободен нито един човек, ангажиран с организацията и по ведомствата. От ГЕРБ обаче се усъмниха в този аргумент, като Снежана Дукова припомни, че областните управители например били сменени от служебния кабинет като „пороен дъжд”. Златева поясни още, че се е наложило увеличаване на разходите за преустройство, тъй като са възникнали допълнителни дейности в сравнение с идейния проект. Така например се били променили условията за кабините за преводачи, наложило се изграждане на нов окачен таван в зала 3, липсвали и тоалетни за инвалиди.
По-късно народните представители решиха утре да проведат финално заседание на комисията, в което да гласуват доклада си от дейността. В него ще залегне и препоръка за одит Сметната палата на изразходваните от НДК средства за председателството на ЕС. Преди това бе отхвърлено искането на Жельо Бойчев от БСП в комисията да бъде изслушан и премиерът Бойко Борисов.
 
 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.